10 Maddede Kısaca Beyni Tanıyalım, Beyin Nedir?

İnsan beyninin, işleyişi ve evrimi bilim adamlarının henüz tam olarak anlayamadığı çok gizemli bir organdır. İnsanı tüm hayvanlar arasında üstün kılan şey beynidir. Bilim ve teknolojideki ilerlemeler, insan beyni hakkında birçok şaşırtıcı gerçeği ortaya çıkardı.

İşte insan beyni hakkında en önemli 10 gerçek.

1 | Beyin Milyarlarca Nöron İçerir

Nöron

Beynimizde işlemci görevi gören Nöronlar bulunur. Gliyal hücrelerle birlikte tüm nöronlar, düzgün işleyişi hala bilinmeyen karmaşık bir beyin oluşturur. Bilim adamları tarafından bir yetişkinin beyninin ortalama olarak yaklaşık 86 milyar Nöron içerdiği tahmin edilmektedir. Bu yüksek sayıda nöron, zekamızın nedenlerinden biridir. Bilgiyi taşımak, işlemek ve depolamak için sürekli olarak diğer nöronlara sinyal iletirler.

2 | Beyindeki Glial Hücreler Nöronlara Eşittir

Glial hücreler, beyindeki nöronları birbirine yapıştıran çok önemli hücrelerdir. Ayrıca nöronlara besin sağlamaktan, ölü nöronların karkaslarını ve fazla nörotransmitterleri temizlemekten ve sinaptik büyümeyi desteklemekten sorumludurlar.

Modern teknolojinin ortaya çıkmasından önce, beynimizdeki nöronlardan yaklaşık 10 kat daha fazla glial hücre olduğu düşünülüyordu. Ancak son keşifler, glial hücrelerin ve nöronların sayısının aynı olduğunu gösteriyor – yani 1:1 oranı.

3 | Beyin Diğer Nöronlarla Yeni Bağlantılar Kurmaya Devam Ediyor

Beynimiz yaşamımız boyunca çalışmaya devam eder – siz uyuyor olsanız bile. Beyin herhangi bir veriyi işlediğinde veya düşündüğünde diğer nöronlarla yeni bir bağlantı kurar ve mevcut bağlantıyı daha güçlü veya daha zayıf hale getirebilir. Ortalama olarak bir nöron, diğer nöronlarla yaklaşık 10.000 bağlantı kurabilir. Ancak daha önce beynin yaşlılıkta daha fazla değişmeyi bıraktığı düşünülüyordu. Artık beynimizin çok yaşlı olduğumuzda bile hayatımız boyunca değişmeye devam ettiği doğrulandı.

4 | Beyin Yüksek Miktarda Enerji Tüketiyor

Beynimiz, toplam vücut ağırlığının sadece %2’si kadar olan ancak vücut enerjisinin %20’sinden fazlasını alan bir şaheserdir. Beynin soluduğumuz oksijenin yaklaşık %20’sini ve yiyeceklerden aldığımız glikozun %25’ini aldığı tahmin edilmektedir. Çok fazla enerji tüketmemizin nedeni, vücudumuzun duyularından ve düşüncelerimizden gelen verileri sürekli olarak işlemeye çalışmaktan kaynaklanmaktadır.

5 | İnsan Beyninin Boyutu Zaman İçinde Küçültüldü

Beyin

Beynimiz zamanla gelişen ve zeki hale gelen harika bir organdır. İnsan beyninin zeki olmasının sebeplerinden biri de büyüklüğüdür. Beyin büyüklüğü insanlardan daha büyük olan birçok memeli var. Ama insan beyninin diğer memelilerle beyin vücut oranını karşılaştırırsanız, çoğu memeliden daha büyüktür. Ortalama bir yetişkinin beyninin ağırlığı, vücut ağırlığının %2’sini oluşturan yaklaşık 1400 gramdır.

Beyin büyüklüğü insan zekasında etkili mi? Elbette Hayır!

İnsanlar da dahil olmak üzere organizmaların beyin büyüklüğünün zekayı etkilediği açık değildir. Eğer böyle olsaydı, insanların daha az zeki olması gerekirdi, çünkü insan beyninin boyutu zamanla bedeniyle birlikte küçülmüştür. Bir insan kafatasının fosillerinden, insan beyninin hacminin son 5.000 yıldan bu yana yaklaşık 150 ml azaldığı bulunmuştur.

6 | Fiziksel Egzersiz Beyin Sağlığını İyileştirir

Beyin

Fiziksel egzersiz, vücudumuzun zinde olmasına yardımcı olduğu için her insan için çok önemlidir. Ancak vücudumuzun sağlığını iyileştirmenin yanı sıra beynimizin sağlığını da önemli ölçüde iyileştirir. Bir kişi egzersiz yaptığında beyni, ruh halini iyileştirecek bazı hormonlar salgılar. Ayrıca, kan dolaşımı, besinlerle birlikte daha fazla kan sağlayan beyne doğru artar. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada, egzersizin Alzheimer olasılığını azalttığını ve insanların genellikle Alzheimer’a yakalanma yaşını %30 geciktirdiğini öne sürüyor.

7 | Nöronlar Hamilelik Sırasında Daha Yüksek Hızda Çoğalıyor

Hamilelik, kadınların sahip olduğu en büyük sorumluluklardan biri olabilir, ancak hamileliğin nöronların çoğalma ve artış hızını da artırdığını biliyor muydunuz? Nöronların çoğalma hızını arttırmasına neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmiyor. Ancak birçok bilim adamı, yeni şeyler öğrenmenin ve herhangi bir şeyi hatırlamanın hamile kadınlar için daha kolay hale geldiğini öne sürüyor.

8 | İnsanlar Beyninin Sadece %10’unu Kullanıyor – Bir Efsane mi Gerçek mi?

İnsan beyni vücudumuzdaki en gizemli organdır. Beynin düzgün çalışmasını veya tam olarak nasıl düşündüğünü anlamıyoruz? Ancak çoğu zaman insanlardan beynimizin sadece %10’unu kullandığımızı duyuyoruz. Bu, insanlarda insan beyni hakkında en çok inanılan yanılgılardan biridir.

Aslında bu fikri destekleyecek hiçbir kanıt yoktur. Bunun yerine, bilim adamları bunun neden sadece bir yanlış anlama olduğuna dair nedenler veriyor. Bu fikri çürütmenin nedenlerinden biri de evrimin kendisindedir. Bilim adamları, beynimizin sadece %10’unu kullanırsak, hayatta kalma şansımızın çok daha az olduğunu, çünkü insanın yolculuğunun 2 milyon yıl öncesinden başladığını söylüyor.

9 | Neo-Cortex – Beyin Hacminin %75’ini Alır

Beyin

Beynimizin birçok karmaşık yapısı vardır ve beynin kendisi birçok bölüme ayrılmıştır. Neo-Cortex, beynimizin toplam beyninin %75’ini oluşturan kısımlarından biridir. Beynin bu kısmı, görme ve duymadan gelen verileri işler. Aynı zamanda bir kişinin bilişinde, akıl yürütme yeteneğinde ve dil işlemede yer alır.

Neo-korteks, memelilerde beynin yakın zamanda evrimleşmiş bir parçasıdır. Neo-korteksle ilgili garip gerçeklerden biri de, diğer canlı hayvanlara kıyasla insan beyninde daha büyük olmasıdır. Bazı bilim adamları, bunun aynı zamanda insanları zeki bir tür yapan nedenlerden biri olduğunu düşünüyor.

10 | İnsan Beyni Bilgisayardan Daha Hızlıdır!

Beyin

Birçok insan bilgisayarların insan beynine kıyasla çok hızlı olduğunu düşünüyor. Ama gerçekte, değiller! Bilgisayarlar, küçük bir çip içine yerleştirilmiş küçük transistörlerden yapılmış işlemcilere sahiptir. Bu işlemciler matematiğin seri işleyişini insanlardan daha iyi hesaplamakta daha iyidir. Ancak, görüntü işleme ve görüntünün içeriğini anlama söz konusu olduğunda, bilgisayarlar çok yavaş ve aptaldır. İnsan beyni ise matematiksel hesaplamalarda daha yavaştır ancak bir görüntüyü tanıma ve anlamada çok hızlıdır.

Bunun nedeni, beynimizin görüntü tanıma gibi paralel işleme görevlerinde uzmanlaşmış olmasıdır. Görüntü tanıma, görüntüleri daha hızlı işlemek için bir ton paralel işlemci gerektirir. Beynimiz, paralel işlemede saniyede 10 üzeri 16 (10.000.000.000.000.000.000) işlem gerçekleştirebilir.

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın