6-7 Eylül Olayları, Neler Yaşandı?, 12 Maddede Olaylar

Türki­ye’nin siyasal ve ekonomik hayatında derin izler bırakan siyasal gelişmelerin başında gelen 6-7 Eylül Olayları Tür­kiye’yi derinden etkiledi. Olayların arka planında başta Rumlara olmak üzere azınlıklara yönelik tahrip ve yağma vardır.


1. 1955 Kıbrıs Sorunu ve Yunanistan’ın Tavrı

1955’te Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Yunanistan’ın tutumuna karşı, Türkiye’nin, tepki göstermek gerekçe­siyle İstanbul ve İzmir’de başlayan gösteriler, bir anda 6-7 Eylül ge­cesi Rum azınlığın mal ve mülklerinin tahrip edilmesine dönüştü.


2. DP yanlısı İstanbul Ekspres’in Yalan Haberi Olayı Başlattı


Asıl Olaylar, Atanın Selanik’teki evinin bomba­landığı haberinin duyulmasıyla başladı. Dönemin gazetelerinden biri olan DP yanlısı İstanbul Ekspres, o gün normal tirajının katbekat üstünde 290 bin adetlik ikinci baskısını yaptı.

3. Gruplar Tahrip ve Yağmaya Başladı


Akşam saatlerinde örgütlenip ve Taksim’e doğru yürüyen gruplar, “Kıbrıs Türk’tür” nidaları atma­ya başladılar. Gruplar ilk önce, Tünel’de bulunan Rum ga­zetelerine saldırdı, ardından da yakıp yıkma olaylarına gi­rişti. Olaylar kısa sürede İstanbul’un birçok yerine sıçradı.

4. Saldırılar Yağmaya Dönüştü


Dükkânlara zorla girilerek içerdeki mal­lar sokaklara atılıyordu. İstiklal Caddesi yerlere atılan çeşitli eşyalar nedeniyle yürünemeyecek hale gelmişti.

5. Güvenlik Kuvvetlerinin Yetersiz Kalışı


Güvenlik kuvvetlerinin yetersiz kalı­şı, olayların büyümesine neden oldu. Üniversite gençleri, tahribe yönelirken, şehrin fırsatçıları (yağmacılar) da talana girişmişti. Ortalık sakinleştiğindeyse, geriye kalan maddi ve manevi hasarın bilançosu oldukça ağır boyut­lardaydı.

6. Kiliselere Saldırılar


 İstanbul’daki 73 Rum Ortodoks kiliseleri ateşe verildi. Şehrin heryerinde kiliseler, evler, işyerleri yağmalanmış ateşe verilmişti.

7. Sıkıyönetim ve Hükümet

Olayla­rın sonrasında üç büyük ilde sıkıyönetim ilan eden hükümet, olayların çıkış nedeni olarak da “solcuların tahrikini” gös­terdi.

8. Ünlü Yazarlar ve Vatandaşların Tutuklanması

Her şeyden Aziz Nesin, Kemal Ta­hir gibi solcular tutuklanarak bir süre cezaevinde kaldı.  Olaylarla ilgili ilk olarak 3.151 kişi tutuklandı. Sonradan ise bu sayı 5.104’e yükseldi.

9. İstanbul’a zararı ve Rumlar’ın Göçleri


Olaylar, İstanbul’un çok kül­türlü yapısını sona erdirdi. Olayların ardından öncelikle Rum­lar olmak üzere gayrimüslim nüfusun büyük bir kısmı Tür­kiye’den göç etti.

10. Olayların Perde Arkası

Bu olayların asıl nedeni ise ticaretten gayrimüslimleri tasfiye hareketiydi. Gayrimüslimleri ülke ekonomisindeki paydan uzak tutmak isteniyordu.

11. Hükümet’te İstifalar

İçişleri Bakanı Namık Gedik istifa etti, onun yerine olaylar üzerine geçici olarak Savunma Bakanı Ethem Menderes atanıyordu.

12. Türkiye Büyük Değer Kaybetti


Yapay bir kışkırtma, yakın tarihimize bir kara leke olarak geçti. En önemlisi bu olaylarla biz kaybettik, Türkiye kaybetti.

Uzayla – Kültür Evreni

Uzayla'da Keşfet!

Bir yanıt yazın