Bambaşka Bir Kimlik Olmak: Dissosiyatif Füg

Bir sabah uyandığınızda kendinizi bambaşka bir insan olarak düşünün. Hayatınız, tanıdıklarınız, yedikleriniz, içtikleriniz yani sizi siz yapan her şeyin tamamen değiştiğini hayal edin. Kulağa ne kadar garip ve içten içe biraz da kötü geliyor değil mi? İşte dissosiyatif füg dediğimiz hastalık tam da kişiye bu durumu yaşatıyor. Gelin şimdi biraz daha inceleyelim..


Dissosiyatif füg hastalığı dissosiyatif bozukluklar içinde incelenir ve kabaca kişinin kendini başka bir yerde ya da kimlikte bulma durumudur. Öyle ki kişinin evinden ya da bildiği, tanıdığı ortamından ayrılmasına dahi sebep olur. Bu ayrılma durumu gerçek anlamda tamamen çevresindeki insanlardan, ailesinden, evinden ayrılma, kopma yani kaçma durumudur. Kişi bu kaçış sonucu kısmen veya tamamen yeni bir kimliğe, kişiliğe bürünür.

Dissosiyatif Füg
Dissosiyatif Füg – Çoklu Kişilik

Peki kişiyi bu duruma iten şey nedir? Genel olarak acı veren yaşantılardan kaçınma isteğidir dersek yanlış olmaz. Kişi, yaşadığı bir travma sonucu bu durumun içine düşer. Beyni o travmayı unutmak için kendini olabildiğince yaşadığı/gördüğü şeyden uzaklaştırmaya çalışır. Aslında nadşe görülen bir durumdur ama sıklıkla savaş sırasında, doğal afetlerden sonra veya yoğun bir depresyon ya da iç çatışmalardan sonra yani kişiyi gerçekten derinden etkileyecek olayların ardından ortaya çıkar.

Dissosiyatif Füg
Dissosiyatif Füg

Kişiler yaşadıkları bu durumun farkında değildirler. Yani içinde bulundukarı bu kişiyi, hayatı tamamen kendileri olarak bilmektedirler. Genelde sessiz, pek dikkat çekmeyen bir hayatları olur. Bu durum çoğunlukla kısa sürelidir ama nadiren de olsa aylarca sürdüğü de  görülmüştür.

Dissosiyatif füg tedavisi çok önemli bir süreçtir. Bu süreçte en önce hastayı hafıza kaybına iten durumunu ve travmasını çözebilmek gerekir. Bu durum ise psikoterapi gibi terapi yöntemleriyle gerçekleştirilebilir.

Uzayla – Kültür Evreni

Korku oyunu aşığı, yüksek lisans öğrencisi.

Yorumlar (8)

Bir yanıt yazın