Dünya’yı Değiştiren 5 Büyük Protesto

Tarih’te, büyük protestolar, bazen önemli hareketleri tetikleyen ve o dönemlerde ki işlerin seyrini değiştiren ve sonraki olayları etkileyen büyük patlamalar olarak görülür. Bunun gibi olayların alaka düzeyine ilişkin söylemi ilerletmek akademisyenlerin görevidir, ancak muhtemelen okumanız gereken bazı önemli şeylerin bir listesini yaptım, buyurunuz.

Boston Çay Partisi

İngiliz kanunları nedeniyle, Kuzey Amerikalı yerleşimciler parlamentoda temsilci bulundurmadıkları içi diğer Britanya vatandaşları gibi doğrudan vergi vermiyorlardı. İngiliz makamlar da bu maddi kayıplarını Townshend Yasaları gibi yasalar sayesinde, çay ve şeker gibi günlük tüketim mallarındaki vergileri büyük oranda arttırarak telafi etmeye çalışıyorlardı.

Bunun üzerine Aralık 1773’te protestocular, boston limanındaki kargo gemilerinin çay sevkiyatına dur demek ve denize atmak için baskın yaptılar. Bu olay, Doğu Hindistan Şirketi’ne, çay pazarı için haksız erişimin verilmesiyle tetiklendi.

İngilizler bunun üzerine, giderek daha sert politikalar izlemeye başladı; denize dökülen çayların parasının ödenmesinden tutun Boston limanının kapanmasından, yeni ve daha ağır vergilerin konmasına kadar silsile tedbirlere başvurdu.

Bütün bu çatışmaların ardından İngiliz sömürgeciliğine karşı genel bir isyan ve 1775-76 Amerikan Bağımsızlık Savaşı başladı.

Burntollet Köprüsü Olayı

burntollet bridge ile ilgili görsel sonucu

Kuzey İrlanda Halk Demokrasi hareketinin düzenlemiş olduğu yürüyüş, 1969’da Burntollet Köprüsü’nde, Protestan aktivistler tarafından saldırıya uğradı. Saldırıyı Polis güçleri dahi durduramadı.
Bu olay, Kuzey İrlanda tarihinde bir sivil haklar hareketinin, Katolik azınlıkların insan haklarından yoksun olmasından dolayı hüsrana uğradığı için şiddete dönüştüğü bir dönem olan The Troubles için bir sahne olarak görülüyor. O zamanlar Kuzey İrlanda’daki Katolikler, barınma, istihdam ve seçim sisteminde azımsanmayacak düzeylerde ayrımcılıkla karşı karşıya kaldılar.

Kronstadt Ayaklanması

kronstadt rebellion ile ilgili görsel sonucu

1921’de, Rus Devrimi’nden birkaç yıl sonra, Rus ordusu denizcilerinden oluşan çeteler, Komünist rejimin başarısız politikalarından kaynaklanan hayal kırıklığına dolayısıyla, demokratik reformlar talep ettiler. Talepleri reddedilince, denizciler Finlandiya Körfezi’nin en doğusundaki Kotlin adasında bir “komün” adında kamp kurdular. Bunun sonucunda olay, Kızıl Ordu’nun komünü acımasızca istila etmek için asker göndermesiyle sonuçlandı ve 10.000’den fazla insanın ölümüne yol açtı.
Olay, bazıları tarafından Sovyetler Birliği’nin tarihi hakkında bir çığır açıcı olay olarak görüldü.

Bastille Baskını

Napolyon’un yükselişine kadar, on yıldan fazla süren Fransız Devrimi’nin belirleyici anı olarak görülen 14 Temmuz 1789, Parislilerin kötü şöhretli Bastille hapishanesine baskın yaptıkları ve müdürünün kafasını kestiği tarihti.
Fransız devrimi, Aydınlanmış ideallerin bir ürünü olarak görülüyor ve dünyaya laiklik, anti-feodal eğilimler ve metrik sistem gibi mega trendleri yaydı.

Ağustos 1963 Amerika Sivil Haklar Yürüyüşü

1963 sivil haklar yürüyüşü ile ilgili görsel sonucu

ABD’nin Oregon eyaletine bağlı Portland kentinde, Martin Luther King’in 1963 yılında Lincoln Anıtı’nın önünde yaptığı, ünlü “Bir Hayalim Var” konuşmasının da yer aldığı Washington yürüyüşü.

Uzayla – Kültür Evreni

Uzayla'da Keşfet!

Bir yanıt yazın