Filmlerde ve Popüler Kültürde Mitoloji

Film yapımcısı daima yapacağı işin değer görmesi için ilgi çekici hikayeler arar. Mitoloji bu konuda adeta hint kumaşıdır; var olan konular, temaların ve olay örgülerinin çeşitliliği bakımından oldukça ilginç olaylar barındırır. Buna karşılık birkaç film dışında çoğu film konusunu aldığı mitolojik hikayelere bağlı kalmamıştır. Birçok film içinde kısa kısa mitolojik olayları barındırır, lakin çok azı asıl gerçek hikayeyi anlatır.


1956’da yönetmen Robert Wise, Truva Savaşı olaylarını tasvir etmek için Helen of Troy’u (Güzel Helen – Truva Muharebeleri) yayımladı. Yönetmen bu hikayede elinden geldiğince özgün olmak için çabaladı. Film, Truva Savaşı döneminde Helen (Rossana Podesta) ve onun Paris (Jacques Sernas) ile olan aşkına odaklanıyor.

mitoloji
Helen of Troy

Truva Savaşı’nın o filmden sonraki görece daha yakın sinema filmi Wolfgang Petersen tarafından yönetilen Troy’dur (2004). Yıldızlarla dolu bir oyuncu kadrosuna sahip olan film; Brad Pitt (Aşil), Eric Bana (Hector), Diane Kruger (Helen), Orlando Bloom (Paris) ve Peter O’Toole (Priam) güzel başarılar elde etmiştir.

Film, İlyada, Aeneid ve diğer antik metinleri kaynak olarak kullanıyor, ancak film bu kaynaklardan birçok yönden ayrılıyor. Örneğin, çatışmanın çıkış noktası olarak Paris’i dışarıda bırakır ve tanrı ve tanrıçalardan pek bahsetmez. Menelaus ve Agamemnon dahil olmak üzere, antik mitlerde savaştan sağ kurtulan bazı karakterler filmde ölmüş gibi gösterilir.

mitoloji

Mitoloji hikayelere dayanan bazı diğer filmler şunlardır:
Jean Cocteau’nun yönettiği Orpheus (1950)
Mario Camerini’nin yönettiği Ulysses (1955)
Pietro Francisci’nin yönettiği Herkül (1958)
Jason ve Argonotlar (1963), Don Chaffey tarafından yönetildi.
Desmond Davis’in yönettiği Titanların Savaşı (1981)
Woody Allen’ın yönettiği Mighty Afrodit (1995)
Neredesin Be Birader? (2000), Ethan Coen ve Joel Coen’in yönettiği
Clash of the Titans (2010), yönettiği Louis Leterrier (1981 filminin yeniden çevrimi)


Popüler Kültürde Mitoloji

Mitoloji yalnızca elit zümre dünyasına ait değildir. Televizyon şovlarında, çizgi filmlerde, çizgi romanlarda, oyuncaklarda ve video oyunlarında da yayılış alanı bulmuştur. Bu kadar çok ilgi duyulmasının nedeni Mitlerde hikayeler aksiyon dolu, canavarlar ürkütücü ve kahramanlar olağanüstü güçlere sahiptir.

16 Ocak 1995’ten 22 Kasım 1999’a kadar, Herkül: Efsanevi Seyahatler (Hercules: The Legendary Journeys) dizisi ilgi görmüştür. Herkül mitlerine ve maceralarına dayanan popüler bir televizyon dizisiydi. dizide Herkül’ü Kevin Sorbo canlandırmıştır. Yine aynı dönemlerde yayımlanan Zeyna: Savaşçı Prenses (Xena: Warrior Princess) adlı başka bir televizyon dizisi vardı. Lucy Lawless’ın canlandırdığı Zeyna mitolojik bir figür değildi, fakat Amazon benzeri bir kadın savaşçıyı tasvir ediyordu.

mitoloji
Herkül: Efsanevi Seyahatler (Hercules: The Legendary Journeys)

1997’de bu sefer her ikisinin de yer aldığı animasyon filmi Herkül ve Zeyna: Olimpos Savaşı yayımlandı. Televizyon dizilerinin oyuncuları tarafından seslendirilen bu filmde Herkül ve Zeyna, evrenin hükümdarı olmak için Hera tarafından serbest bırakılan Titanları yenmek için bir araya geliyor.

1997 yılında ayrıca Walt Disney Pictures’ın animasyon filmi Hercules piyasaya çıktı. Film, genç izleyicileri için biraz esnetilmiş olsada, kahramanı, hırsı ve başarılarıyla mitoloji yansıttı.


Disney’in ilk animasyon filmi Fantasia (1940), Centaurlardan Zeus’a kadar uzanan Yunan mitolojisinden karakterleri içeriyor.

Çizgi romanlar ayrıca mitolojik temaları ve karakterleri de tasvir eder. Marvel Comics, 1940’ta yayımladığı eserde Zeus’un maceralarına değinmiştir. İsmi antik ay tanrıçasından gelen Selene, Marvel’in X-Men çizgi romanlarında yer alan bir kötü karakterdir. DC Comics dünyasında Wonder Woman, Amazon’un modern bir versiyonudur ve ana düşmanlarından birinin adı Circe’dir. Erinyes (Furies), DC Comics’in Sandman serisinin birkaç cildinde yer alır.

Bir diğer ilgi çeken alan olan video oyunları sizi aksiyonun içinde yaşatır. PlayStation 2 için God of War, ana karakteri Kratos’un Athena tarafından Ares’i öldürme görevine gönderildiği ödüllü bir video oyunudur. Bu popüler serideki diğer oyunlar arasında God of War II (2007), God of War: Chains of Olympus (2008), God of War III (2010) ve God of War IV (2018) bulunmaktadır. Mitolojiyi seven oyuncular Age of Mythology (2002), Titan Quest (2006) ve Rise of the Argonauts (2008) oyunlarını da deneyebilir.

Uzayla – Kültür Evreni

Uzayla'da Keşfet!

Bir yanıt yazın