Hazineyle Birlikte Gömülen Çocuk: Kral Tutankhamun

Tutankhamun, dokuz yaşındayken Mısır’ın tahtına geçmiştir. Kral Tutankhamun Firavun Amenhotep hanedanında büyümüştür fakat babası adını Akhenaton olarak değiştirmiştir.


Kralın (Tutankhamun) aslında ilk adı, Tutankaton’dur bu ad aynı zamanda tanrı Aton’u onurlandıran bir isimdir. Fakat kral olduktan sonra adını Tutankhamun olarak değiştirmiştir. Çünkü Aton’a tapınmak yerine geleneğe bağlı kalıp eskiden ”Tanrıların Kralı” Amon’u niteleyen ismi tercih etmiştir. O, tanrı Aton’a tapınmasını istemiyordu, onun yerine Amon’u tercih etti.

Tahtta kalması pek de uzun sürmedi ve henüz on sekiz yaşındayken öldü. Tutankhamun’un bedeni piramide gömülmedi çünkü kaçakçıların mezarı soyacaklarını biliyorlardı. O dönem ve geçmişte krallar hazineleriyle gömülürdü ve bunu bilen soyguncular da piramitlere girip ne var ne yok her şeyi alırlardı, hatta bazen mumyaları bile götürürlerdi.

Tutankhamun maskesi

Bundan dolayı da Mısırlılar artık değerli kişilerin mezarlarını vadi ve dağlara gömüyordu. Kayalık yerleri oyup içine firavunu ve hazineyi saklarlardı. Kralları genellikle gömdükleri yer, şu an Krallar Vadisi olarak bilinen yerdir ve bu vadide 60 mezar bulunur.


Tutankhamun’da buraya gömülmüştü ve soyguncular onun mezarını binlerce yıl bulamadı. Aradan 3000 yıl geçti ve 1922’de Howard Carter isminde bir arkeolog Krallar Vadisi’nde kazılar yapıyordu.

Bir gün Carter, taş molozlarıyla uğraşırken bir basamak buldu ve hemen yardımcılarını çağırmaya gitti. Uzun bir uğraştan sonra bir kapı buldulari üzerinde hiyeroglifle yazılmış ”Tutankhamun” ismini gördüler.

Kapıyı açtıktan sonra gördüklerine inanamadılar. Ağzına kadar dolu bir hazine odası. Zaten oda dar olduğu için her şey parıldıyordu. Önlerinde Kral Tutankhamun’un tahtı, altından heykeller, mücevherler, tanrı ve tanrıça resimleri…

Tutankhamun mezar şeması

Aslında tek odadan da oluşmuyordu, birbirlerine ilintili birçok oda ve her odada hazineler vardı. En önemli odada ise altın bir kutu keşfettiler. Kutuyu üstten açtılar ve içinde ağır ve büyük sandık bir sandık buldular, sandığın içinde ise sırtüstü bir heykel.

Howard Carter ve diğer arkeolog tabutu inceliyor

Heykel dediğime bakmayın aslında dışı heykel gibi gözüken bir tabuttu. Tabutu açtıklarında ise altınla kaplanmış başka bir tabutla karşılaştılar. Nihayet son tabutu açtıklarında ise kralın bezlere sarılmış mumyalanmış bedeniyle karşılaştılar.

Kralın kesin ölüm nedeni pek bilinmezken genç yaşına rağmen büyük bir ilgiyle biliniyor.

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın