İyilik Yaptığımız Kişiye Bağımlı Olmak: Benjamin Franklin Etkisi

Franklin, arasının kötü olduğu kişilerle nasıl iletişim kurabileceğini ve mücadelesini otobiyografisinde detaylıca anlatmıştır ki bu sebeple verilen örneklere Benjamin Franklin etkisi denmektedir.


Olay siyasi hasımlarının kütüphanesinde bulunan bir eseri nezaketli bir şekilde istemesiyle başlamıştır. İletişimi mektup ile başlatan Franklin, nadide olan eseri sadece ödünç istemiştir. Karşısında ki muhatabı her ne kadar düşmanı olsa da kitabını ödünç vermeyi kabul etmiş, Franklin ise sonrasında minnetlerini dile getirmiştir.

Özellikle iyilik olarak isimlendirmiş ve karşısında ki kişiye kendisine iyilik yaptığı için tekrar mektup yazmıştır. Bu konunun kitaplarında geçmesi sonucunda bu gibi olayların hepsine Benjamin Franklin etkisi denmektedir.

Benjamin Franklin Etkisi

Benjamin Franklin Etkisi Nedir?

Karşılıklı olarak anlaşamadığınız kişi ile bir iyilik sonrası duygularınız olumluya dönmesi ve psikolojik olarak değişim göstermenize Benjamin Franklin Etkisi denmektedir. Günlük hayatta da nötr ya da olumsuz hissettiğiniz kişiler üzerinde fark edilebilir bir durum iken, nezaketli davranışlar karşısında iki taraf için de olumluya dönüş gözlemlenmektedir.

Bir örnek olarak kanıtlanmasını isteyen kişiler katılımcılar arasında bir oyun kumuşlar ve birbirlerine yardım eden iki kişi arasında olumlu duygular görülürken diğer yandan birbirinden hiç yardım istemeyen iki kişi arasında iletişim kopukluğu olmuş  ve bir bağ oluşmamıştır.

Toplumsal olarak düşünüldüğü takdirde de faydalı ve iyilik merkezli olarak kişilerin diğer kişilerin nezaketli davranışlarıyla karşılaşsa da sonuç olarak iyilik yapan asıl kişinin duyguları daha da güçlendiği görülmüştür. Yani kişi hem çevresiyle olumlu olarak yol alırken diğer yandan kendi duygularını beslemektedir.

Tanıdığınız ya da tanımadığınız insanlarla sürekli iletişim halinde olmanız ve dolayısıyla bir uzlaşı yoluna gitmeniz gerektiği için farklı yöntemler denenmiştir. Kolay iletişim sağlayabilmek, davranış ve düşüncelerimizi pozitife çevirmek için herhangi bir durumda nezaketli davranmak, çözüm yolları üretmek ve iyilik yapmak olaylarla kolay baş etmemizi sağlayacaktır.

Kişiler ile aramızda güçlü bir iletişim kurarken en çok faydasını da yine kendimiz görürüz ki kişi iyilik yaptıkça kendi ile barışık halde olur. Sonuç olarak beyin her türlü durumu ve etkiyi sonuçlandırıyor ve olumlu duyguları daha da çoğaltarak yapma eğiliminde bulunuyor.

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın