Hubble Uzay Teleskobu’nun (HST) yerini alacak olan James Webb Uzay Teleskobu, uzay keşiflerinde bize çağ atlatması için pek çok devletin ortaklaşa oluşturduğu bir gözlemevidir. Şu an üretilmiş olan en gelişmiş teleskop olma özelliğini taşıyor. Emekli edilmesi planlanan Hubble Uzay Teleskobu’na kıyasla oldukça gelişmiş olan James Webb, bugüne kadar keşfedemediğimiz şeyleri görmek için uzaya gönderiliyor.
Büyük Patlama’dan Güneş Sistemi’nin oluşumuna dek birçok şeyi, milyarlarca yıl öncesini gözlemleyecek. Galaksilerin, yıldızların, gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair bizlere bilgi verecek. Teleskop adını 1961-1968 yılları arasında ABD Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) yöneticiliğini yapan James E. Webb’den alıyor.
Evrenin gözümüzün gördüğünden çok daha büyük olduğunu gözlemleyen Hubble, 2.4 metrelik bir aynaya -göze- sahipti. Şimdi ise James Webb Uzay Teleskobu, 6.5 metre çapına sahip bir gözle 1.5 milyon kilometre uzaklıktaki uzay boşluğuna gönderilerek, gözlemler yapacak.
Teleskobun ilk aynası 18 parçadan oluşmakta. Son halinde ise 6 metre çapında yekpare bir aynaya dönüşecek. Oldukça hafif bir malzeme olan Berilyum (Be) elementinden üretilecek olan aynanın elementi uzay çalışmaları için oldukça uygun bir yapıdadır. Yoğunluğunun düşük, dayanıklı ve erime sıcaklığının yüksek olmasından dolayı tercih ediliyor.
Bir diğer özelliği de X-ışınlarına karşı geçirgen olmasıdır. Bu nedenle de bu ışınları odaklayan merceklerin yapımında berilyum kullanılır.
Güneş’ten gelen ısı ve ışınlardan korunmak için tenis kortu büyüklüğünde bir ısı kalkanına sahip olan teleskobun birincil aynasının -220°C’de sabit tutulması yapacağı gözlemler için oldukça önemli. Teleskop o kadar hassas ki kızılötesi dalgaları yakalayabilmesi için gayelenen sıcaklıkta tabi tutulması gerekiyor.
Hubble daha önce Dünya yörüngesinde kalarak araştırmalarını yaparken, James Webb Uzay Teleskobu, Dünya ile Ay’ın arasındaki mesafenin 4 katı kadar uzaklıktaki bir konuma gönderilecek. Bu kadar uzak bir mesafeye şahane büyüklükte bir cismi taşımak en önemlisi risksiz taşımak çok zor olacaktır. Hedeflenen konuma gönderildikten sonra arızalanmaması ve stabil çalışması da çok önemli. Çünkü öncesinde Hubble Uzay Teleskobu’nun merceğinde bir sorun oluştuğunda Dünya’dan gerekli araçlar ve astronotlar gönderilerek tamir edilmişti. Bu defasında böyle bir arızanın oluşmaması için mühendisler uzun yıllardır çalışmalarını sürdürdü.
Teleskop o kadar büyük ki onu taşıyabilecek genişlikte bir roket yok. Bu sebeple de teleskop katlanacak şekilde tasarlanarak rokete yerleştirilecekç Fransız Guyanası’nda uzaya fırlatılacak olan teleskop, 5.4 metre çapında olan ve en geniş roketlerden birisi olan Ariane 5 ile uzaya gönderilecek. 29 gün sürecek olan yolculuğun sonunda teleskop otomatik şekilde kalibre olarak çalışmaya başlaması planlanıyor.
Uzayla – Kültür Evreni