18 Kasım 1978’de Peoples Temple’ın (Halkın Tapınağı) kurucusu Jim Jones, Güney Amerika ülkesi Guyana’nın uzak bir bölgesinde yüzlerce müridiyle beraber toplu intihar etmiştir. Jones’un takipçilerinin pek çoğu isteyerek siyanürle, diğerleri ise silahla intihar etti. O gün Jonestown’daki son ölü adedi 909’du; Ölenlerin ise üçte biri çocuktu.
Jim Jones, 1950’lerde Indianapolis’te bir Hıristiyan mezhebi olan Halkın Tapınağı’nı kuran karizmatik bir din adamıydı. Irkçılığa karşı vaaz verdi ve neticesinde da fazlasıyla Afrika kökenli Amerikalı’yı yanına çekti. 1965’te grubu Kuzey Kaliforniya’ya taşıdı, Ukiah’a ve 1971’den sonra San Francisco’ya yerleşti. 1970’lerde kilisesi medya doğrulusunda mali dolandırıcılık, üyelerine fiziksel taciz ve çocuklara kötü muamele gerekçesiyle suçlandı. Artan eleştirilere cevap olarak, giderek paranoyaklaşan Jones, cemaatini kendisiyle beraber sosyalist bir ütopya inşa edeceklerine söz verdiği Guyana’ya taşınmaya çağrı etti.

Jonestown, onlar için bir cennet değildi. Tapınğın üyeleri tarlalarda uzun günler çalıştı ve Jones’un liderliğini de sorgulayamadılar zira sorgularlarsa cezalanırılabilirlerdi. Pasaportlarına el konuldu, mektupları sansürlendi. Zihinsel yetkinliğini gün geçtikçe alkol bağımlılığıyla kaybeden Jones, ABD hükümetinin kendilerini yok etmeye çalıştığını düşünüyordu. Tapınak üyelerini gecenin ortasında düzmece intihar tatbikatlarına soktu.
1978’de, bir takım eski Tapınak delegesi ve sahip olunan üyelerin alakalı akrabaları, Kaliforniya Demokratı olan ABD Kongre Üyesi Leo Ryan’ı Jonestown’a gitmeye ve anlaşmayı incelemeye ikna etti. 17 Kasım 1978’de Ryan, bir takım gazeteci ve diğer gözlemcilerle beraber Jonestown’a ziyaret hedefiyle geldi. İlk başta ziyaret iyi geçti, fakat ertesi gün, Ryan’ın kurulu ayrılmak üzereyken, birkaç Jonestown sakinini de kendisiyle beraber götürmek istedi. Ve neticesinde da Jones’un teğmenlerinden biri Ryan’a bıçakla saldırdı. Kongre delegesi olaydan yara almadan kurtuldu, fakat Jones daha sonra Ryan ve arkadaşlarının ayrılmaya çalışırken uçak pistinde pusuya düşürülüp öldürülmelerini emretti. Kongre delegesi ve diğer dört kişi, charter uçaklarına bindikleri sırada öldürüldü.

Jonestown’a geri döndüğümüzde Jones, herkese ana binada toplanmalarını ve “devrimci bir eylem” olarak adlandırdığı şeyi yapmalarını emretti. Ebeveynler ve hemşireler siyanür, yatıştırıcılar ve toz meyve suyunun kuvvetli bir karışımını çocukların boğazlarına atmak amacıyla şırınga kullandığından, Halk Tapınağı’nın en genç üyeleri ilk ölenler oldu. Yetişkinler daha sonra, köşkün etrafını silahlı muhafızlar sararken zehirli karışımdan içmek amacıyla sıraya girdiler.
Guyanalı yetkililer ertesi gün Jonestown yerleşkesine vardıklarında, yüzlerce cesetle kaplı olduğunu gördüler. Birçok insan kollarını birbirine dolayarak can verdi. Birkaç sakin, intiharlar gerçekleşirken ormana kaçmayı başardı, Jones’un birkaç oğlu da dahil olmak üzere en az birkaç düzine Halk Tapınağı delegesi, o sırada Guyana’nın diğer bir bölgesinde oldukları amacıyla hayatta kaldı.
Kaynak: https://www.history.com/this-day-in-history/mass-suicide-at-jonestown
Uzayla – Kültür Evreni