Kral Sargon Dönemi Akad İmparatorluğu

Mısır önceden Aşağı ve Yukarı olmak üzere iki ayrı ülkeyi oluşturmuştur. Mısırlılar (aşağı ve yukarı) sürekli birbirleriyle savaşırlardı ve en sonunda Kral Narmer Aşağı Mısır’ı yenip iki ayrı ülkeyi birleştirmiştir. Birleşen Mısır gün geçtikçe gücüne güç katıyor, zenginleşiyordu. Artık iki ayrı ülke yerini tek bir ülkeye bırakmıştır. Mısırlılar birlik olmuşlardır.


Bu durum Mezopotamya’da yaşayan Sümerler içinde geçerlidir. Sümerler bilindiği gibi çivi yazısını (resimyazısı) kullanmışlardır, kil tabletleri oyup yazı yazan ilk medeniyetlerdendir. Sümerde tek bir ülke değildi. İçinde birçok özerk köyü barındırıyor. Ve bu köyler zamanla büyüdü, şehir halini aldı. Artık şehir halini alınca, o şehri korumak için güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. Kalın ve büyük surlar inşa edildi. Yani Sümerler şehir devletlerinden oluşuyordu. Sümerler’de de Mısırlılar gibi içindeki şehir devletler birbirleriyle savaşıyordu. Bir gün Mısırlıların Kral Narmer’ine benzeyen bir adam ortaya çıktı. O kişi Sargon’du.

kral sargon
Kral Sargon

Sargon birçok efsaneye konu olmuştur. Örneğin anne babasının olmadığı, daha henüz bebekken Fırat Nehri’ne sepet içinde bırakıldığı anlatılır. Sepet akıntıyla birlikte Kiş adındaki bir şehir devletinin içindeki nehir kıyısındaki sazlıklara takılı kalır. Kış kralının hizmetkârlarından biri de o sırada nehir kenarında sürahisine su doldurmaktadır. Ve sonunda bebeği fark eder. Hizmetkâr sepeti Kiş kralının sarayına götürür. Sargon artık hizmetkârın yanında sarayda büyür. Sargon büyür ve saray halkı tarafından sevilen, güçlü, yakışıklı bir insan olur.

Sargon, ordudaki en güçlü insanlarla yakın ilişkide bulunur, dost olur. Ordu içinde o kadar bilinir, sayılır ki kendisini kral gibi severlerdi. Hatta kralı öldürüp hükümdar olur. (MÖ 2334)

Elbette Sargon daha fazlasını ister. Tüm Mezopotamya’nın sahibi, kral olmak ister. Elli yıl boyunca Mezopotamya’nın tek sahibi olmak için savaşır. Ve en sonunda Dicle ve Fırat arasındaki bütün toprakların tek hakimi olur. Agade adıyla yeni bir başkent oluşturur, imparatorluğuna da Akad İmparatorluğu ismini verir. Artık Sümer tek bir ülke olarak birleşmiştir. Kral sargon birçok yeni şehri fethetmiş yıllarca imparatorluğu ayakta tutmuştur.

Kral Sargon’dan sonra şu hükümdarlar başa geçmiştir:

KrallarTarih (MÖ)
Rimus2278-2270
Manishistu2269-2255
Naram Sin2254-2218
Şar-Kali-Şarri2217-2193
Kralsız Dönem2192-2190
Dudu2189-2168
Şu-Turul2168-2154
Krallar’ın Tarihi Kronolojisi

Ve M.Ö. 2150 yıllarında Sümerler’in kuraklık yüzünden yok olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Susan Wise Bauer – Dünya Tarihi

Uzayla – Kültür Evreni

Tarih Kulübü’ne Katılmak İster misin?

Tarih Kulübü

Tarihin, kahramanların var olduğu kulüp. 🏛️
Kulübe üye olmak ve gönderi paylaşmak için siteye kayıt olunuz.

Uzayla'da Keşfet!

Bir yanıt yazın