Kültür Felsefesi ve Kültür Kavramı

Kültür kavramı eskiden bugün bilinen anlama sahip değildi. Zaten günümüzde de kültür kavramı pek çok anlama gelmektedir. Bu terim bilindiği kadarıyla Cicero’dan (MÖ 106-43) bu yana var olsa da, bu sözcük aslında eğitim felsefesi kapsamında kullanılırmış bundan dolayı da bir kişinin geçeceği eğitim sürecine değinilirdi. Dolayısıyla bugün bildiğimiz kültür tanımı aslında yeni bir kavramdır.


Eğitim Felsefesi

Eğitim felsefesi, insanların kendi kültürlerinin bir kısmını başkalarına bahşetmeleri için uygun araçların ne olduğunu anlamaya çalışmakla ilgilenir. Çocuklar doğduklarında cahil ve bilgisizdirler ve o toplumun ve kültürün bir parçası olmayı kendi toplumlarından ve kültürlerinden öğrenirler. Bu nedenle eğitim, kültürel süreçlerin en önemli unsurlarından biri olmaya devam etmektedir.


Kültürel Etki Örenkleri

Kültür, insanların farklı şeyleri bilmelerini, farklı zevklere sahip olmalarını ve bunlara inanmalarını sağlar. Bizlere oldukça faydalı olan pek çok kültür örneği var.


Dil

Dil kültüreldir (ve kültürden kültüre farklılık gösterebilir) bu nedenle de düşünce üzerindeki etkileri kültürel etkiler olarak düşünülmelidir.


Algılamak ve Düşünmek

Dilin düşünce süreçlerimiz üzerinde oldukça güçlü etkisi vardır ve bu nedenle algımızı da etkiler. Kültürler ya bireyselciliğe (Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve İngilizce konuşulan Avustralasya’da bulunanlar gibi) ya da kolektivizme (Orta Doğu, Güney Asya, Doğu Asya, Güney Amerika ve Akdeniz’de bulunanlar gibi) dayanabilir.


İlgili Bazı Felsefi Terimler

Kolektivizm: Bireyler kendilerini bir toplumun parçası olarak görürler ve öncelikleri de topluluğun faydasına yönelik görevler yapmaktır. Bireycilik: Bireyler kendi ihtiyaçları ve tercihlerini düşünür ve kendilerini bir topluluğun üyesi yani parçası olarak görmezler.

Kültürel Görecelik

Etik ve ahlaki sistemler her kültür için farklıdır. Kültürel göreciliğe göre, tüm bu sistemler eşit derecede geçerlidir ve hiçbir sistem diğerinden daha iyi değildir. Kültürel göreciliğin temeli, iyi ve kötünün herkese uygun standardının gerçekte var olmadığı fikridir. Bu nedenle, bir şeyin doğru mu yanlış mı olduğuna karar vermek, bireysel toplumların inançlarına dayanır ve herhangi bir ahlaki veya etik görüş, bireyin kültürel perspektifinden etkilenir.

Kaynaklar: Philosophy 101

https://muse.jhu.edu/book/48271

https://www.jstor.org/stable/2104064

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın