İnsanlık, 1960’dan bu yana komşu gezegenimiz olan Mars’a birçok görev başlattı. Çünkü Mars Güneş sistemimizdeki gezegenler arasında Dünya’ya oldukça benzeyen bir alternatifti. Mars’ın bir zamanlar su ve yaşam barındırdığına dair düşünceler bulunmakta.
Günümüze kadar Amerika, Avrupa Uzay Ajansı ve Rusya başta olmak üzere Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin birçok uzay aracını Mars’a gönderdi. Pek çoğu başarısız olan görevlerde bazı araçlar Mars’a ulaşsa dahi Dünya ile irtibatı koptuğu için görevine son verildi.
1964’teki ilk başarılı uçuştan günümüze yalnızca dört uzay ajansı Mars’a ulaştı; Nasa, eski Soyvetler Birliği uzay programı, Avrupa Uzay Ajansı ve Çin. Özellikle 2021 itibariyle Mars’a gönderilen uzay araçları; Nasa’nın Perseverance aracı ve yanında barındırdığı Ingenuity helikopteri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Hope aracı (onlar için ilk) ve Çin’in Tianwen-1 aracıdır.
Mariner 4
Nasa tarafından 28 Kasım 1964’te gönderilen araç, Mars görevleri açısından oldukça önemlidir çünkü Mars’a ulaşan ilk görevdi. Mars’ın yüzeyinin ilk fotoğraflarını yolladı. 260 kg ağırlığa sahip olan araç enerjisini barındırdığı 4 güneş panelinden alıyordu. İlk 6 denemenin ardından 7. denemesinde başarılı olan insanlık, ilerideki Mars misyonlarının yolunu açmıştı.
Mars Görevleri Tam Liste: Wikipedia
Viking 1 ve Viking 2
Aradaki görevlerin ardından Mars yüzeyine inen ilk araç olan Viking 1, uzay tarihine damga vurdu. Mars yüzeyine inen ilk Amerikan nesnesi olmayı başaran Viking 1, gönderdiği fotoğraflarla kızıl gezegen hakkında fikirler edinmemizi sağladı. Viking 1 ve 2 Mars’ta farklı bölgelere indirilse de yaşam belirtisi bulamadılar. Fakat yaşamın temelini oluşturan nitrojen, oksijen, karbon, fosfor gibi elementlere rastladı.
Mars-2 ve Mars-3
Sovyetler Birliği’nin pek çok başarısız görevlerinin ardından 1971’de fırlattığı Mars-2 yörünge aracı, umulduğu gibi Mars’a başarılı bir şekilde ulaştı fakat iniş sistemi arızalandığı için araç yüzeye düşmüştür. Mars-3 aracı, Mars-2 aracının aksine yüzeye başarılı bir şekilde inmiştir ancak bu sefer de birkaç saniye çalışmayı sürdürdü ardından başarıya ulaşılamadı.
Sonrasında Aralık 1992’de gönderilen Mars Pathfinder ve Sojourner Rover, ilke imza atmıştır. Yeni tasarımı ile hava yastıkları sayesinde Mars yüzeyine yumuşak iniş yapan, ilk tekerlekli araç unvanını kazandı (Dünya dışı bir gezegene iniş yapan). Sojourner Rover’ı 83 gün süresince araştırma yaptı. -uzay araçları-
Spirit ve Opportunity, Curiosity gibi araçların ardından Mars 2020 misyonuyla bildiğimiz uzay aracı Perseverance, 2021’in Şubat ayında Mars yüzeyine indi. Kaya ve tortul gibi örnekler toplayarak araştırmalarına devam eden araç Jezero kraterine iniş yapmıştır. Bu kraterin seçilme nedeni ise 3.5 milyar yıl önce burada göl olabileceğine dair araştırmalar neticesiyle en uygun yer seçilmiştir. Hatta Dünya dışında bir gezegende Nasa, ilk defa bir helikopter (Ingenuity) havalandırmıştır.
Uzayla – Kültür Evreni