Batı medeniyeti, insanların ruh sağlığını farklı şekillerde eleştirdi. İlginç hastalıklardan dolayı sanatçılar ve yazarlar batı kültür tarihi boyunca şaşırtıcı bir biçimde tartışıldı. 19. yüzyılda romantik yazar Lord Byron “zanaat içinde hepimiz deliyiz” diyecek kadar ileri gitti.
Bu konuyla ilgili Nörolog Adrienne Sussman , Stanford Journal of Neuroscience’ın 2007 sayısındaki bir makalesinde konuyla ilgili olarak modern bilime oldukça okunaklı bir yazı sunuyor. Aşağıda, fikirleri ileride çok sevilen ancak kendi dönemlerinde acı çeken altı yazarı inceliyoruz.
Edgar Allen Poe (1809- 1849)
Bipolar bozukluktan muzdarip olduğuna inanılıyor. Alkol bağımlılığı vardır. Genç yaşta, 40 yaşında öldü. Ölüm sebebi hakkında birçok iddia vardır. Resmi ölüm sebebi ise “beyinde kan birikmesi” olarak açıklanıyor. Bununda alkol yüzünden olduğuna inanılıyor. Çözümlenemeyen bazı kritik noktalar vardır. Baltimore’de bulunduğunda üzerinin yırtık pırtık olması gibi.
Leo Tolstoy (1828- 1910)
Başarılı bir Rus yazardır. Ancak büyük depresyonlar yaşamıştır. Bu krizler onu intihar etme enerjisinden bile mahrum bırakmıştır. Tolstoy hayatının anlamını aramak için çok çalıştı, mücadele etti ve dini görüşü nedeniyle uzun bir hayat yaşadı.
Virginia Woolf (1882- 1941)
Hayatını inceleyen birçok kişi tarafından iki zıt kutuplu kişiliği olduğu anlaşılmıştır. Cennet ve Cehennem, iyilik ve kötülük gibi… Manik Depresif olan Virginia Woolf, kaotik bir iç yaşama sahiptir. Bipolar hastalığı, onu intihara sürükledi. Virginia Woolf eski eşine duygusal Bir mektup bırakıp, kendini boğarak öldürdü.
Ernest Hemingway (1889- 1961)
İçkiye, maceraya, sporculuğa yönelik orgiastik kişiliğiyle tanınan karanlık ve şiddet yazılarının adamı. intiharı dan önce alkolizmle dolu yıllarında, psikolojik bunalım evreleri geçirdi.
F. SCOTT Fitzgerald (1896- 1940)
Meşhur çalkantılı evliliğiyle bilinir. Çift, 1920’lerin başındaki parti günlerinde en parlak günlerini yaşadı. Eşi onun için büyük bir ilham kaynağıydı. Yazar F. Scott’un mali düzensizliği ve alkolizmi, bipolar bozukluğa sürüklemiştir. Şizofreni teşhisi konmuştur. Kırklı yaşlarında alkolizm nedeniyle öldü.
Sylvia Plath (1932- 1963)
Virginia gibi iki kutuplu bir yazardır. Üniversite yıllarında intihara meyilli bir depresyon yaşadı. Mutfağından çıkan soba gazı sızıntısı nedeniyle öldü.
Uzayla – Kültür Evreni