Japonya, uzay keşiflerinde Ay ve Mars’a yönelik önemli bir adım atarak dünyanın ilk ahşap uydusunu geliştirdi ve uzaya fırlattı. “LignoSat” adı verilen bu uydu, 400 km yüksekliğindeki yörüngede görev alacak.
Dünya’nın ilk ahşap uydusu, Japon geliştiricilerin açıklamalarına göre SpaceX roketi ile uzaya gönderildi. LignoSat, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yapılan ikmal görevinde yer alarak uzay yolculuğuna başlamış oldu. Bu yenilikçi uydu, Ay ve Mars keşiflerinde ahşap kullanımının öncüsü olma hedefiyle bir dizi testten geçecek.
Ahşap malzemesi uzayda nasıl bir performans sergileyecek?
Kyoto Üniversitesi’nde geliştirilen LignoSat’ın, atmosfere geri dönüşünde ahşap malzemenin yanması bekleniyor. Bu özellik, metal parçaların Dünya’ya düşmesiyle oluşabilecek çevresel riskleri minimize eden sürdürülebilir bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Kutu şeklindeki deneysel uydunun her bir kenarı yalnızca 10 santimetre boyutunda. Uyduda, Sumitomo Forestry ve Kyoto Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla üretilen özel bir ahşap malzeme kullanılıyor ve Japon Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından sağlanan bir konteyner içinde ISS’ye ulaşması planlanıyor. Bir ay sonra uzaya bırakılacak olan uydu, dayanıklılık ve sağlamlık testlerine tabi tutulacak. Uydunun yaklaşık 400 km yükseklikteki yörüngeye yerleştirilmesi hedefleniyor ve altı ay boyunca yörüngede kalması bekleniyor.
Ahşap uydu LignoSat’ın veri gönderimi
Bu deneysel uydu, Dünya’ya veri gönderecek ve araştırmacılar, uydunun sıcaklık değişimlerine tepkisini inceleyerek yapısal dayanıklılığını değerlendirecek. LignoSat projesinin başarılı olması durumunda, çevre dostu uydu teknolojilerinin geliştirilmesinde önemli bir aşama kaydedilmiş olacak.
Honoki ağacı ile üretildi
Kyoto Üniversitesi’nde insanlı uzay çalışmaları üzerine çalışan astronot Takao Doi, “Ahşap gibi kendi üretebileceğimiz bir malzeme ile uzayda evler inşa edebilir, yaşayabilir ve çalışabiliriz” ifadelerini kullandı. Doi’nin ekibi, Ay ve Mars’ta ağaç dikme ve ahşap evler inşa etme hedefi doğrultusunda 50 yıllık bir plan geliştirmiştir. Ayrıca, uzaydaki ahşabın Dünya’dakinden daha dayanıklı olduğunu, çünkü burada çürümesine veya yanmasına neden olabilecek bileşenlerin bulunmadığını belirtiyor.
Araştırmacılar, daha önce ISS’te gerçekleştirdikleri 10 aylık bir deney sonucunda, honoki isimli bir manolya ağacının uzay araçları için en uygun malzeme olduğunu tespit ettiler. Honoki, aynı zamanda kılıç kılıfları yapımında da kullanılıyor. LignoSat, vida veya yapıştırıcı kullanılmadan geleneksel Japon el sanatları tekniğiyle inşa edildi.