Buram buram romantiklik kokan şiirleri, eserleri ve hafızalara kazınan sözleri ile Türk Edebiyatı’nın en önemli şairlerinden birisidir Özdemir Asaf.
Asıl adı; Hailt Özdemir Arun olan ünlü şair 11 Haziran 1923 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlkokul dördüncü sınıf ve liseyi Galatasaray’da okumasına rağmen Kabataş Erkek Lisesi mezunu olan ünlülerden birisidir. Bir dönem; İstanbul Üniversitesi Hukuk ve Gazetecilik Enstitüsüne devam etti. Daha sonra; 1952 yılında, kendi adına bir matbaa ofisi kurdu ve ilk kitabını burada bastı.
3 yıl sonra yani 1955 yılında Yuvarlak Masa Yayınları adıyla yayıncılık hayatına adım attı. Bu arada ilk yazısı ise daha önce ki yıllarda yani 1939 yılında Servetifünun Uyanış dergisinde yayınlandı. Yaşadıklarını şiire dökmek gibi bir özelliğe sahip olan şair, edebiyatımızın en sevilen şairlerinden birisidir. Özdemir Asaf’ın 92 şiiri; İngilizce olarak, aynı zamanda karısı olan Yıldız Moran’ın çevirisiyle To Go To Poems isimli kitapta da yayınlanmıştır. Şimdi gelin biraz da bu önemli şairin eserlerine göz atalım…

Özdemir Asaf’ın Eserleri
- Dünya Kaçtı Gözüme (1955)
- Sen Sen Sen (1956)
- Bir Kapı Önünde (1957)
- Yuvarlağın Köşeleri (özdeyişler – 1961)
- Nasılsın (1970)
- Çiçekleri Yemeyin (1975)
- Yalnızlık Paylaşılmaz (1978)
- Benden Sonra Mutluluk (Ölümünden sonra – 1983)
- Lavinia (2002)
- Dün Yağmur Yağacak (öykü – 2004)
Edebi Kişiliği
Edebiyatımızın en önemli şairlerinden birisi olan Özdemir Asaf’ın edebi kişiliğine bakacak olursak eğer; yazdığı dönemden farklı bir üslup kullandığını görmek mümkün. Zaten bu da en önemli ve en belirgin özelliklerinin başında geliyor. Bunun dışında şiirlerinde ki dize sayısını çoğu zaman en aza indirmeyi tercih eden bir özelliği vardır.
Şiirlerinde genel olarak gösterişsiz, imajsız ve zaman zaman da ironik söyleyişlere rastlamak mümkün. Yaşadığı olayları; soyutlaştırarak düşünce planına aktarmayı tercih etmiştir. Şiirlerinin temelini; hayattan düşünce ve felsefeye, felsefeden ise tekrar hayata ve eşyaya geçiş oluşturur. Sadece şiir alanında boy göstermekle kalmayıp, öykü ve denemeler üzerine de eserler ortaya çıkarmıştır. Zaman ve Tanin olmak üzere iki farklı gazete ile dönemin bazı dergilerinde yazarlık yapmıştır. Matbaacılık hayatına ise 1955 yılında Sanat Basımevini kurarak giriş yapmıştır.
Uzayla – Kültür Evreni