Yeni Platoncu sisteme göre 6, hem toplamı hem de çarpımı bakımından en mükemmel sayıdır: 1+2+3 toplamıyla ya da 1x2x3 çarpımıyla elde edilebilir. Hatta ilk erkek (2) ve ilk dişi sayı (3), onun çarpanlarından birisidir.
Dini bakımdan ise İncil’e göre 6 rakamı kutsaldır çünkü: Tanrı yaradılışı 6 günde tamamlamıştır. Hrabanus Maurus şöyle der:
”Altı, Tanrı dünyayı 6 günde yarattığı için mükemmel değildir; sayı mükemmel olduğu için Tanrı dünyayı 6 günde mükemmelleştirmiştir.”
Hatta Augustine bu 6 günü 3 kısma parçalamıştır. Tanrı, ilk gün ışığı yarattı, ikinci ve üçüncü günler yeri ve göğü, ve son üç gün canlıları yarattı.
6 günde yaratılış öğretisi haftanın 6 gününün iş ve kalan bir günün de dinlenme günü olarak düzenlenmesine yol açmıştır. Matta İncili’nde 6, hayırlı işer hayatının sembolü olarak görülür.
Eskiden beri 7, insanlık tarihinin en gözde sayılarından biri olmuştur. Arap hekim ve aynı zamanda filozof olan İbn Tufeyl tarafından yazılan ve on yedinci yüzyılda İngilizceye çevrilen Hay bin Yakzan (philosophus autodidactus) adlı eserinde insan gelişimini 7 yıllık aşamalara yaymıştır.
7, Çin’de insan yaşamında görülür. Kız çocuklarının 7 aylıkken süt dişleri çıkar ve 7 yaşına geldiğinde ise süt dişleri dökülür. Tıbbi açıdan örneğin hamilelik son adet döneminin ilk gününden itibaren toplam 7×40 gün sürer. Modern tıptan önce, bir kadının hamileliğinin yedinci ayında doğan çocuğunun yaşayacağı, fakat sekizinci ay doğan çocuğun yaşamayacağı söylenirdi.
Babil’in ziguratı, 7 katlıydı ve yine 7 basamaklı olan Sümer kralı Gudea’nın tapınağına, ”dünyanın 7 kısmının evi” denirdi.
Amerika’da ise Mayalar göğün 7 katlı olduğuna inanırlardı ve 7’yi yer belirleme sayısı olarak görürlerdi. Mayalar’ın inançlarına göre kadının (3) ve erkeğin (4) kavuşması, 7’yi üretir. M.Ö. 18. yüzyılda Hammurabi döneminde her ayın 7, 14, 21 ve 28. günleri şanssız zamanlar olarak görülür ve etkinlik düzenlenmezdi.
7 sayısı, çoğu zaman olumsuz bir şeyi bildiriyormuş gibi gelir fakat Babil’de bolluk ve bereketin sembolü olarak düşünülmüş ve bu düşünce Mezopotamya’dan çevre uygarlıklara yayılmıştır. Mesela Mısır’da cennete giden 7 yol ve 7 cennetlik inek vardır ve 7’nin ikiyle çarpılmasıyla çıkan 14, yer ölümünün diyarıydı.
Nuh’un güvercini 7 gün uçar ve tufanın hazırlıkları 7 gün sürmüştür.
Kaynak: Sayıların Gizemi – Annemarie Schimmel
Uzayla – Kültür Evreni