Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu: FOMO

Fırsatı Kaçırma Korkusu (“Fear of Missing Out”). Günümüzde eksik kalma kaygısı ile ortaya çıkan ve teknoloji ile daha da artış gösteren Fomo Sendromu, bireylerin hayat akışını etkilemekte ve küçük yaşlardan itibaren hissedilen psikolojik bir rahatsızlık olarak ortaya çıkmaktadır. Kişinin bilinç kontrolünü bozan ve hayata uyum sağlamasını zorlaştıran bu rahatsızlık sosyal medya aracılığıyla iyice artmış ve kişide duygu durum bozukluğu ile kendini göstermiştir. Kıtlık psikolojisi yaşayanlar, sürekli bir şeyleri kaçırma dürtüsü hissedenler ve hayatın olağan akışında kalamayıp diğer insanların yaptığı eylemleri sürekli şekilde gözlemleyenler hem sosyolojik hem psikolojik olarak negatif durum sergilemektedirler.


Fomo Sendromu Kimlerde Görülür?

Teknolojinin kolay ulaşılabilir olması ve yeni nesil bireylerin sosyal medya içinde doğması sebebiyle en çok görülen grup Z kuşağı olsa da diğer yandan hiperaktif bireyler, endişe ve kaygı duygularıyla birlikte dürtü kontrolünde hassasiyeti olan kişiler Fomo sendromuna en çok yakalanan ve etkilenen gruplar arasındadır. Yetişkin bireylerde güncel bilgileri kaçırma ve kıtlık olacağı düşüncesiyle birlikte alışveriş ve satın alma görülürken, genç bireylerde bu durum telefondan uzak kalamama ve her an yüklenen yeni şeyleri izleme ve seyretme olarak kendini göstermektedir. Tüm bunlar birleşince depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıkların oluşması an meselesidir.

fomo sendromu

Fomo Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Sendroma bağlı davranış ve tepki biçimleri farklı farklı olsa da bir bağımlılık söz konusu olduğundan hayat içerisinde ki dışa vurumlar benzerdir. Kültürel ve sosyal etkinlerde azalma , psikolojik sorunlara yatkınlık, içe dönüklük, uyku problemleri ve yorgunluk gibi belirtiler olasıdır. Belirtilerin yoğun görüldüğü bireylerde ise zamanla iş veriminde düşüş, aile hayatında ise ilgisizlik ve stres gözlemlenebilir.


Fomo Sendromu Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Bireyin öncelikle bir bağımlılık halinde olduğunu kendi gözlemlemeli ve davranışlarını somut bir şekilde değiştirmeye yönelmelidir. Hobilerinin arasından sosyal medyayı çıkarmalı, yeni alanlar ve mecralar keşfetmelidir. Sosyal medya kullanımına devam ediyor ise bile beğeni ve yükleme sayılarına takılmamalıdır. Alışveriş yaparken devamı gelmeyecek hissiyle baş etmeye çalışmalı ve ihtiyaç dahilinde alımlar yapılmalıdır. Kendi kendine yetebilmek ve onaylanma ihtiyacı hissetmeden hayatın akışına uyum sağlayabilmek Fomo sendromu etkisini azaltmaktadır.

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın