Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu’nda görev yapan Çinli taykonot ekibi, 6 aylık görevini başarıyla tamamlayarak Dünya’ya döndü.
Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamada, taykonotlar Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu’nun bulunduğu Şıncou-18 uzay kapsülünün, Gobi Çölü’ndeki Dongfıng sahasına sorunsuz bir iniş yaptığı belirtildi.
Dünya yörüngesinde 192 gün geçiren taykonotların sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Şıncou-13 görevinde de yer almış olan ekibin komutanı Yı Guangfu, iki görev boyunca toplamda 374 günle uzayda en uzun süre kalan taykonot unvanını elde etti.
25 Nisan’da Şıncou-18 mekiğiyle uzaya gönderilen ekip, Tiengong’a ulaşan yedinci taykonot grubu olarak kayda geçti. Görev süresinin sonunda, 30 Ekim’de Şıncou-19 mekiğiyle gelen yeni ekip (Cay Şücı, Song Lingdong ve Vang Haozı) ile görev devri gerçekleştirdi.
Tiengong Uzay İstasyonu ve Çin’in bu Bağımsızlığı ABD’nin Çin ile uzay araştırmaları alanındaki iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına dahil etmemesi, Çin’in bağımsız bir uzay istasyonu kurma sürecini hızlandırdı. Rusya’nın artık kullanımdan kalkmış olan Mir Uzay İstasyonu örnek alınarak inşa edilen Tiengong, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşuyor. İlerleyen dönemde bir de uzay teleskobu eklenmesi planlanan istasyon, 2021’de çekirdek modülü “Tienhı” (Göksel Uyum) ile faaliyete başladı.
İlk laboratuvar modülü “Vıntien” (Gökleri Aramak) 24 Temmuz 2022’de, ikinci laboratuvar modülü “Mıngtien” (Gökleri Düşlemek) ise 31 Ekim 2022’de eklendi. Modüllerin entegre edilmesiyle “T” şeklindeki ana yapı tamamlandı ve istasyon uygulama-geliştirme aşamasına geçti. Ayrıca, “Şüntien” (Gökleri Dolaşmak) adı verilen uzay teleskobunun da istasyona eklenmesi planlanıyor.
Tiengong’da 3 kişilik ekipler dönüşümlü olarak görev alıyor. Taykonotların ulaşımı için “Şıncou” (Kutsal Gemi) mekikleri, ikmal malzemelerinin taşınması için ise “Tiencou” (Gök Gemisi) mekikleri kullanılıyor.