İlk Çağ Yunan Felsefesi Pythagorasçılar (Pisagorcular)

İlk Çağ Yunan felsefesinin ikinci okuludur. MÖ 6. yüzyılın ikinci yarısında Güney İtalya’da Pythagoras (Pisagor) tarafından kurulmuş olan bu okul, İyonya Okulu’nun Doğu geleneği karşısında Batı geleneğini temsil eder. Pythagorasçılar felsefe okulu olmanın yanı sıra dini bir tarikat meydana getirmişlerdir. Pythagorasçılar için asıl amaç, insanlara doğa hakkında bilgi vermekten çok, insanları kurtarmak yani doğum ve ölüm arasındaki sıkışmışlıktan kurtarmaktır. Pythagorasçılarda, madde yerine form, nitelik yerine nicelik, fizik yerine de matematik göz önündedir.

Pisagor teoremi – Görsel Kaynak

Kurucusu Pisagor MÖ 570-495 yılları arasında yaşamıştır. En iyi bilinen önermesi, kendi adıyla anılan Pisagor önermesidir. Aynı zamanda ”sayıların babası” olarak bilinir. Pisagor da bazı İlk Çağ filozofları gibi düşüncelerini yazıya dökmemiştir, anlattıkları öğrencilerinin söylemleriyle sınırlıdır.

Görüşleri

Pisagor insan ruhunun ölümsüzlüğüyle ruh göçü inancının savunuculuğunu yapmıştır. Fakat Heredotus, ruh göçü fikrinin, Pisagor’un özgün fikri olmadığını ve onun dışarıdan alınmış bir fikir olduğunu söyler. Pisagor ve öğrencilerine göre insan ruh ve beden olmak üzere iki farklı bileşenden oluşur. Bunlardan ruh, insanın gerçek özünü oluşturur. Ruh, bedenden bağımsız bir varlığa sahiptir. Bu yüzden mutluluğun özde yani ruhta aranması gerektiğini savunmuşlardır. İnsan öldükten sonra, yaşamı boyunca yaptığı iyilik ve kötülük değerlerine göre ruh, yüksek ya da aşağı varlıkların bedenlerine göçer.

Her şeyin homogenes (homojen) olduğunu öne süren Pythagorasçılara göre, insan ve hayvan akrabalık bağı içindedir.

Pisagor

Gelenek

Pythagorasçılık belirli yaşam kurallarına dayanan bir inanç tarikatıdır. Fasulye ya da et yemezler, demir ile ateşi karıştırmamak gibi kuralları vardır. İyonyalı filozoflar, felsefeyi salt anlamak ve bilmek amacıyla yaparken, Pythagorasçılar salt pratik amaçlarla uğraşmıştır.

Philo – Sophia (bilgelik sevgisi) ifadesini ilk kez Pisagor’un kullandığı söylenir. Pisagor’a göre üç çeşit insan vardır: Şan, şöhret için koşanlar; maddiyat peşinde koşanlar ve bilgi peşinde koşanlar. Pisagor kendisini bilgiyi seven birisi olarak tanımlamıştır. Ona göre yaşam teorik (teorikos bios) biçimdedir.

Kaynak ve ileri okumalar:

Ahmet Cevizci – Felsefe Tarihi

Üçüncü dönem: Herakleitos ve Evren Anlayışı, Logos ve Değişim Problemi

Uzayla – Kültür Evreni

Dinlemek için - Podcast: https://open.spotify.com/episode/1R5dEHhq17qi97V6fLxvob?si=77nughcCR4Gf03GhMd-Prw

Uzayla'da Keşfet!

Yorumlar (1)

Yorumlar kapalı.