Kanada’yı Keşfeden Denizci: Jacques Cartier

Fransa Kralı I. Francis, bir denizci olan Jacques Cartier’e bir görev verir. Kral tarafından altın, baharat ve Asya’ya kuzeyden bir geçiş yolu araması için görevlendirilmiştir. Cartier’in St. Lawrence Nehri civarında yaptığı keşif gezileriyle, Fransa’nın ileride adı Kanada olacak topraklardan hak iddia etmesini sağladı.

Jacques Cartier, 1491’de Fransa’nın sahil kasabası olan Saint-Malo’da doğmuştur. Ailesinin saygın bir denizci geleneğinin olması kendisine ileride büyük fayda sağlayacaktır. O dönemin statüsü yüksek bir ailenin kızı olan Catherine des Granches ile evlenerek ününe ün katmıştır.


Jacques Cartier İlk Amerika Yolculuğuna Başlıyor

Sadece yaptığı yolcuklar değil genel anlamda hayatı hakkında pek bir şey bilinmese de, Cartier’in bu yolculuğundan önce (1534’ten önce) Brezilya ve Newfoundland’a seyahat ettiği tahmin ediliyor. Fransa Kralı ilk olarak onu Kuzey Amerika’nın doğu kıyısına -bilinen adıyla kuzey topraklarına- bir sefere liderlik etmesi için görevlendirdi. Kral I. Francis ona önceden yapmış olduğu başarılı seferlerinden dolayı güveniyordu.

Jacques Cartier
Cartier’in ilk yolculuğunun rotası

Jacques Cartier, 20 Nisan 1534’te iki gemi ve 61 kişiden oluşan mürettebatıyla yola koyuldu. Ardından 20 gün sonra da geri geldi. Bu zaman diliminde Newfoundland’ın batı kıyısını keşfetti, ayrıca St. Lawrence Körfezi’nden geçerek şu an Prens Edward Adası (Prince Edward) olarak tanınan adayı keşfetti.


Cartier’in İkinci Yolculuğu

İlk yolculuğundan sonra Fransa’ya dönen Cartier, Kral Francis’e bir rapor sundu. Cartier’in gözlem ve keşiflerinden etkilenen I. Francis, onu ertesi yıl tekrar sefere gönderdi. Bu sefer görevli adam ve gemi sayısı çoğalmıştı (üç gemi ve 110 adam). 1536’da ikinci yolculuğunda St. Lawrence Nehri’nin yukarısında bulunan, günümüz de Quebec’te olan bir Hint köyüne gitti. Oradan da Eylül ayında Montreal’e yelken açtı ve oranın yerli halkı olan Iroquoiler ile karşılaştı.

Jacques Cartier
Jacques Cartier bugünkü adı Montreal olan bölgede

Onlardan aldığı duyuma göre daha da batıya gitmesi halinde altın, gümüş, bakırın olduğu nehirler olabileceği söylendi. Fakat kış ayları geldiği için sefere devam edemedi ve 25 adamı hastalıktan dolayı öldü. Jacques Cartier ilkbahara kadar o bölgede bekledi ve birkaç Iroquois şefleriyle birlikte Fransa’ya yeniden yelken açtı.


Jacques Cartier Üçüncü ve Son Yolculuğuna çıkıyor

Son yolculuğunu da 1541’de gerçekleştiren Cartier, bu sefer beş gemiyle yola koyuldu. Kral başka birine (Jean-François de La Rocque de Roberval) aslında sömürge için görev vermişti. Fakat Cartier, hefef nokta olan Quebec bölgesine Roberval’dan önce geldi. Quebec yakınlarında kamp kuran Cartier, orada altın ve elmas olabileceğini tahmin ettiği madenler buldu. Kralın görevlendirdiği diğer koloniyi beklemeyen Cartier, üssü terk ederek Fransa’ya geri dönme planları yaptı.

Jacques Cartier
Dauphin Harita Kanada, c. 
1543, Cartier’in keşiflerini gösteren harita

Fransa’ya giderken, yolda karşılaştığı Roberval’in Quebec’e geri dön emrine karşı gelerek Fransa’ya gitti. Yanına değerli olduğunu düşünüp aldığı madenler aslında değersiz çıktı. Quebec’e giden diğer koloni de yoğun geçen kıştan dolayı geri dönmeye karar verdi. Bu aksiliklerden dolayı Cartier artık eski itibarını koruyamadı ve artık devlet tarafından da desteklenmedi. Notları ve gözlemleri bir sonraki kaşiflere yardımcı oldu. Kendisi ise doğduğu şehirde 66 yaşında öldü. Geriye yaptığı keşifler kaldı.


Kaynaklar: History, Library of Congress, Biography

Uzayla – Kültür Evreni

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın