Kant’ın Ahlak Felsefesi

Kant, evrensel bir ahlaki yükümlülüğün varlığını savunur. Bu düşünceyle Kant, insanların her koşulda kurallara uyacağını öngörür. Örneğin trafik polisinin bulunduğu bir yerde kırmızıda duran arabanın sürücüsünün gecenin bir yarısında bile etrafta kimse yokken kırmızı ışıkta durabilmesi gerekir, görev etiğinin bir gereği olarak.


Kant’a göre ahlakın kaynağı asla deneyim olamaz. Ona göre insanlarda iyilik yapma isteği vardır. Ve bu irade, ilgisiz davranışın tezahürüdür. İnsanlar bu iradeyi deneyimlerinden değil, örneklerinden alırlar. Kant, zorunlu ahlaktan olduğu kadar toplumsal ahlaktan da söz eder. Bunun en basit örneklerinden biri savaşta insan öldürmektir. Savaş ortamında insan öldürmek toplumsal bir ahlak anlayışı ile desteklenmektedir.

Ahlaki görev ona göre evrensel ahlak yasası mümkündür. Ancak böyle bir yasa, bir doğa yasası olarak ne olduğunu değil, olması gerekeni içeren bir yapıda olduğunda mümkündür. Bu yasa, bizde var olan irade ile gerçekleşir. Özerklik yasası, kendi içinde olmaktır. Bununla birlikte özgürlük gelir.

Başka bir deyişle, insan kendi ahlaki yasasını belirler. Bu, ahlaki eylem için temel gereksinimdir. Bu etik kurallara uymak bir yükümlülük değil, bir görevdir. Kendimizi gönüllü olarak adadığımız, yerine getirdiğimiz ve kendimiz için sorumluluk aldığımız bir görevdir. Bu emir, insanı dışarıdan şartlandıran şartlı bir emir değildir. Bu emir, bize verilen bir emir anlamında koşulsuz bir emirdir. Yani görev insana başkası tarafından değil, kendisi tarafından, kendi vicdanı tarafından verilmiştir. İnsan kendi görevini yaratır.

Kant Ahlak
Kant

Bir koşullu zorunluluk, belirli bir hedefe ulaşmak için ne yapılması gerektiğini söyleyen bir zorunluluktur. İnsanın arzu ve arzularına bağlı olan bu emir, eylemin olası sonuçlarının tartılmasından kaynaklanmaktadır. Koşulsuz bir zorunluluk tüm insanlar için geçerli olan bir zorunluluktur. İnsanın arzu ve isteklerine bağlı olmayan bu emir, eylemin olası sonuçları düşünülmeden kaçınılmaz olarak ortaya çıkar. Koşulsuz zorunluluk üç ilkeye dayanır:

  • Davranışın altında yatan ilke, tüm insanlar için geçerli olan evrensel ilke veya yasa olacak şekilde hareket edin.
  • Öyle davran ki, insanlığı kendinde ve başkalarında araç olarak değil, her zaman bir amaç olarak gör.
  • Herkes için geçerli kurallar koyan bir yasa koyucu gibi iradenizi hissettirin.

Uzayla – Kültür Evreni

Bu İçeriği Değerlendir!
+1
6
+1
1
+1
1
+1
0

Bir yanıt yazın