Keşifleri İle Dünyayı Değiştiren 3 Kaşif

Yeni bilgiler elde etmeye, yeni yerler keşfetmeye, tüketmeye karşı bir tutku duyarız; fark ederiz ki her yeni keşifler yalnızca öğrenilecek ne kadar çok şey olduğunu gösterir. Zira kimi zaman isteyerek ve çabalayarak yeni yerler keşfederiz ya da hiç ummadık zamanda çıkıverir karşımıza.


Bana göre hayatın anlamı ‘keşif’tir. Hayat bir keşif yolculuğudur.

Var Mısın?, Doğan Cüceloğlu

Tarihin ünlü kaşiflerinin bazı ünlü keşifleri hakkında derlediğimiz bu yazı ile daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Marco Polo (1254-1324)

Venedikli bir seyyah ve tüccar olan Polo, yaptığı seyahatleriyle tartışmasız dünyanın en ünlü kaşiflerinden biri oldu. Çin’e ulaşan ilk Avrupalılardan birisiydi, 1271-1295 yılları arasında Avrupa’dan Asya’ya İpek Yolu boyunca seyahat etmiştir.

Babası ve Amcası ile Kubilay Han’ın sarayına davet edilmiş, Moğol hükümdarı onları bilgi bulma misyonuyla Çin’e gönderdi ve 17 yıl orada kalmışlardır.

Bu destansı yolculuğun ardından Venedik’e döndükten sonra hapsedildi. Polo hapisteyken Rustichello da Pisa adında bir yazarla tanışmıştı. Polo yaptığı inanılmaz gezilerini hapiste tanıştığı yeni arkadaşına anlatırken o da bu olayları kaleme almıştır. Marco Polo Seyahatnamesi, günümüze kadar ulaşmıştır (her ne kadar orijinali kayıp olsa da, Orta Çağ’dan günümüze kadar ulaşmış 100’den fazla çizimli kopyası bulunuyor)


Kristof Kolomb (1451-1506)

Bir İtalyan kaşif ve denizci olan Kolomb, 1492-1504 yılları arasında Atlantik Okyanusu boyunca 4 kez sefere çıktı. Kolomb, 1451’de Cenova’da doğdu ve keşif dürtüsü onu genç yaşta denize açılmaya itti. Akdeniz ve Ege’ye yapılan çeşitli seferlere katıldı.

İspanya’dan II. Ferdinand ve I. Isabel’in desteğiyle ilk olarak Atlantik’in ötesine geçti. Başlangıçta amaç Uzak Doğu için alternatif bir rota bulmayı planlıyordu. Fakat onun yerine Bahamalar olarak bilinen bir adayı buldu. Hint Adaları’na ulaştığına inanarak buradaki yerlilere ”Hintliler” adını verdi.

Kolomb’un seferleri, Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika’ya yapılan ilk Avrupa seferleriydi. Avrupa’nın yeni yerler keşfi gayesine öncülük etti ve Amerika’nın sömürgeleştirilmesinin yolunu açtı.


Amerigo Vespucci (1454-1512)

Floransalı bir gezgin ve kaşif olan Amerigo Vespucci, Amerika kıtasına adını vermesiyle bilinmekte. Vespucci, 10 Mayıs 1497’de İspanyol gemisinden oluşan bir filoyla Cadiz’den yola çıkarak ilk seferine katıldı. Mayıs 1499’da Alonzo de Ojeda komutasında bir denizci olarak ikinci seferine çıktı. Ekvatoru geçerek Vespucci’nin Ojeda’dan ayrıldığına ve Brezilya kıyılarını keşfetmeye devam ettiğine inanılan Guyana’nın kıyısına gittiler.

Bu yolculuk boyunca Amazon Nehri ve Cape St. Augustine’i keşfettiği söylenir.

Üçüncü ve çok daha başarılı seferinde, günümüz Rio de Janeiro ve Rio de Plata’yı keşfetti. Yeni bir kıta keşfettiğini düşünerek Güney Amerika’yı Yeni Dünya olarak adlandırdı. 1507’de de Amerika’ya onun ismini verdiler. 22 Şubat 1512’de İspanya’nın Sevilla kentinde sıtmadan dolayı öldü.

Kaynaklar: Roughguides, historyhit

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın