Mars’ta Gözlemlenen Parçalı Güneş Tutulması

NASA’nın Perseverance keşif aracı, Mars’ın uydusu Phobos’un güneşin önünden geçişi sırasında meydana gelen parçalı güneş tutulmasını kaydetti.

Mars’ta Gözlemlenen Parçalı Güneş Tutulması

Mars’ta parçalı Güneş tutulması görüntülendi

 

Bu olay sırasında Phobos, güneşin yüzeyine ve Mars’a gölge düşürerek adeta “göz kırpan” bir göz izlenimi oluşturdu. Bu etkileyici an, 30 Eylül’de çekilen bir video ile belgelendi.

 

Mars’tan gözlemlenen bu tutulma, Dünya’da gerçekleşen güneş tutulmalarına göre oldukça kısa bir süreye sahip; yalnızca 30 saniye sürdü.

Mars’ta Gözlemlenen Parçalı Güneş Tutulması

Phobos’un, Dünya’nın uydusuna kıyasla 157 kat daha küçük bir çapa sahip olması, bu tür tutulmaların kısa sürmesine sebep oluyor.

 

Perseverance, daha önceki Mars görevlerinde benzer tutulmaları kaydeden Curiosity (2019) ve Opportunity (2004) araçlarının izinden gidiyor. Bu tür gözlemler, Phobos’un yörüngesindeki değişimlerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.

 

Phobos’un geleceği

 

Phobos, her 7,6 saatte bir Mars ekvatoru etrafında dönerken, yörüngesi Mars’a her 100 yılda 1,8 metre yaklaşmaktadır.

 

Bu hızla devam ederse, önümüzdeki 50 milyon yıl içinde ya Mars yüzeyine çarpacak ya da parçalanarak gezegenin etrafında bir halka oluşturacaktır.

 

Mars’ın gizemli uyduları Phobos ve Deimos’un kökenine dair sorular, Japon Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) 2026’da başlatmayı planladığı MMX misyonuyla yanıt bulabilir.

 

Bu görev, Phobos’a iniş yaparak örnekler toplayacak ve bu örnekleri Dünya’ya geri getirecek.

 

 

Bir yanıt yazın