Mısır’ın Nübye’yi İşgali, Nübye ve Mısır Mücadelesi

Antik Krallıktaki Mısırlılar, devasa boyutta piramitler ve tapınaklar inşa ettiler. Asur ve Babilliler ile ticaret yaptılar. Tanrılara tapıp, mumyalar yaptılar ve mumyalarının mezarlarına hazineler gömdüler. Mısır’ın o dönem de başarılı firavunları ve kuvvetli orduları vardı. Mısır’da her şey iyi gidiyordu. (Mısır ve Nübye)


Ama bu şatafatlı dönem pek uzun sürmedi. O dönemden sonra Mısır’ın başına geçen firavunlar, ülkeyi idare edemez oldular. Ordular ve tapınakların hakimiyetini kaybettiler. Rahipler ile saray halkı en güçlü olmak için mücadele ettiler. Mısır eski gücünden gittikçe uzaklaşmaya başlamıştı. Aynı Sargon krallığı gibi Mısır’da parçalanma noktasına gelmişti.

Fakat M.Ö. 1991 civarında, Mısır’ın başına Amenemhat adında bir hükümdar geçti. Bu firavun Mısır’ın kötü gidişatına dur demekte kararlıydı. Amenemhat’ın tahta geçmesiyle Mısır’da yeni bir dönem açıldı: Orta Krallık

Orta Krallık döneminde Mısır tekrar eski güçlü haline döndü. Amenemhat ilk olarak Mısır’ı büyütmek istiyordu. Bunun için de çevresindeki ülkeleri fethetmeyi planlıyordu, ilk hedef ise Nübye Krallığıydı.

Nübye
Nübye (Kush) bölgesi

Nübye, Mısır’ın güneyinde Afrika’da bulunmaktadır. Nübye, Nil Nehri boyunca Aswan’dan Hartum’a kadar iki ana bölgeden oluşmaktadır. Yukarı Nübye, günümüz adı Sudan olan yerdeydi, Aşağı taraf ise Mısır ve kuzey Sudan arasında bulunuyordu. Nübyeliler Nil Nehri’nin suyundan faydalanıyor, ticaretle uğraşıyordu.

Mısırlılara mal satmak için Nil Nehri’nin yukarısına giderler; fildişi, hayvan kürkü, devekuşu tüyü gibi değerli araçlar satarlardı. Nübyeliler, toprakları kazıp altın çıkarıyorlardı, tabi Amenemhat’ta bunu biliyordu. Eğer Nübye hükümdarı olursa, bir sürü altına sahip olabilirdi.

Böylece Amenemhat Nübye’yi ele geçirmek için yola koyuldu. Nübyelilerle mücadelesi sonucu savaşı kazandı ve Nübye’nin adını Kush olarak değiştirdi.

Nübye
Nübyelilerin İbadetlerinin 
Tasviri: Bu resim Nubyalıları ibadet ederken göstermektedir.
 

Mısırlılar yedi yüzyıl boyunca Nübye’ye egemen oldular. Süre o kadar uzun ki yerli Nübye halkı da yavaş yavaş Mısırlı olmuşlar, Mısır dinine girmeye başlamışlardı. Yani Nübyeliler ve Mısırlılar kaynaşmaya başlamıştı. Hatta Nübyeli bir kadın, Firavun III. Amenemhat’la evlenip, kraliçe oldu. O kadının Kraliçe Tiye’ydi. Ardından Kush’ta yaşayan Nübyeliler, kendi hanedanlığını oluşturup, firavun oldular.

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın