Konuya giriş yapmadan önce bu ismin nereden geldiğini size açıklayalım. Yunan mitolojisinde Thebes kralının oğlu olan Oidipus doğduğunda kâhine giden babası Laius, oğlunun kendisini öldüreceğini ve annesi ile evleneceğini kâhin vesilesi ile öğrenmiştir.
Hemen sonrasında Kral Laios, Oidipus’u bir çobana emanet eder. Oidipus bir zaman sonra çobanın gerçek ailesi olmadığını öğrenir ve kâhine gider. Yolda Syphinx onunla yüzleşir ve ona bir bilmece sorar. Oidipus bilmeceyi biliyor ve Oidipus’u kral yapmak istiyor. Bu sırada Teb’e giderken Teb kralıyla tanışır ve yolda onu öldürür. Öldürdüğü kişi Laios, kendi babasıdır. Bilmeceden sonra, insanlar Oidipus’u kral ilan ettiler ve bu da onu doğal olarak annesiyle evlenmeye sevk etti. 2 kız 2 erkek 4 çocukları var. Daha sonra Oidipus, kraliçenin aslında annesi olduğunu öğrenir ve annesinin eteğindeki iğneyle onu kör eder.
Konumuza adını veren mitolojik fenomeni, psikanalitik filozofumuz Bay Sigmund Freud, bu mitolojik olaydan ilham aldı ve onu Oidipus kompleksi olarak adlandırdı. Çocuğun karşı cinsten ebeveynine karşı duyduğu duyguya ve hissettiği libidinal arzuya Oidipus kompleksi denir.
Bunlar babayı rakip görme, kıskançlık, kazanma, anneyi babadan koruma gibi eylemlerdir. Çocuğun başlangıçta anneyi karşı cins olarak algılamasıyla da ilgisi olabilir. Çocuğun cinsel organları ya da cinsel yönelimindeki farklılıklar yani fallik dönem 3-6 yaşına kadar yerleşmeye başlar ve erkek çocuğun anneye yakınlığı artar.
Bu durum genellikle yaşla birlikte normalleşir. Bazen görmezden gelinmesi zor durumlar vardır. Yaş ilerledikçe anneye âşık olma durumu ağırlaşıyor. Bu durumun tersi, yani kızın babasına olan libidinal özlemi var mıdır? Elbette vardır. Bu Elektra Karışıklığı olarak bilinir. Yine Oidipus kompleksinde gördüğümüzün aynısı, kızın babaya karşı duygularında da görülür. Bu oldukça güçlü bir vakadır. Bu, kişi farkına varmadan yaşlılığa kadar devam edebilir.
Karşı cinsten başka kadınlar da olsa, kişinin kendini dahi anlatamadığı bir anne özlemi olabilir. Çoğu erkeğin göğüs fetişine sahip olmasının nedenlerinden biri de bu durumdan kaynaklanmaktadır. 2 ile 3 yaşları arasında fallik evreye kadar olan dönemde çocuk göğüsü kendisinin bir parçası olarak görür ve fallik dönemde bilinci açılmaya başlar. Bu organın aslında annesine ait olduğunun farkına varır. Bu farkındalıkla birlikte anneye olan ilginin yanı sıra bu fetiş de bunun üstüne eklenir.
Uzayla – Kültür Evreni