Radyonun Mucidi: Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi (1874-1937), İtalya’nın Bologna kentinde 1874’te doğdu. Ailesi yeterince zengin olan Marconi, özel öğretmenler tarafından eğitildi. Yirmi yaşındayken Heinrich Hertz’in, havanın içinde ışık hızıyla hareket eden, görünmeyen elektromanyetik dalganın varlığını ispatlayan deneylerle ilgili bir yazı okudu.


Marconi’nin hemen, bu dalgaların uzak mesafelere kablo olmadan sinyal gönderilebileceği fikri aklına geldi. Bu yöntem sayesinde telegrafla iletilmesi mümkün olmayan yeni bir iletişim ağı oluşacaktı. Örnek olarak bu yöntem sayesinde denizdeki gemilere mesaj gönderilebilecekti.

Bir yıllık uğraş ve emek sonucunda 1895’te çalışır durumda bir cihaz üretmeyi başardı. 1896’da da bu buluş ile ilk patentini aldı. Guglielmo Marconi ardından bir şirket kurdu. Bir yıl sonra da yaptığı cihaz sayesinde Manş’ın ötesine kablosuz mesaj gönderdi. 1901’de Atlantik ötesine; İngiltere’den Newfounland’e radyo mesajı göndermeyi başardı.

Guglielmo Marconi

1909 yılında, S.S. Republic gemisinin bir çarpışmada zarar görmesi sırasında, Radyo mesajları sayesinde yardım geldi ve altı kişi hariç geri kalan herkes kurtarıldı. Marconi’nin bu buluşunun önemi burada kendini belirli etti ve o yıl Nobel ödülü kazandırdı. Ertesi yıl cihazını geliştirdi ve 6000 mili aşkın mesafeye mesaj aktarabildi.

Not: Mesajlar Mors alfabesindeki nokta-çizgi sistemiyle gönderiliyor.

Bil: Ticari anlamda ilk radyo yayını 1920’lerin başında yapıldı.

Marconi sonraki yıllarda kısa ve mikrodalga iletişim üzerine araştırmalar yaptı ve 1937’de Roma’da öldü.

Marconi’nin icadı olan radyo, diğer iletişim araçlarına da ilham kaynağı oldu. Radyonun icadı televizyonun icadı için önemli bir mihenk taşıydı.


Modern Dünyada kablosuz iletişim muazzam bir önem taşımaktadır. Haber duyurmak, eğlenmek, asker, amaçlar, bilimsel araştırmalar gibi birçok alanda oldukça önemlidir. Çok uzak mesafelere, otomobillere, gemilere, uçaklara mesaj göndermek gibi hayatın her alanında etkilidir.

Uzayla – Kültür Evreni

Sinema - Tv Eleştirmeni

Bir yanıt yazın