Seneca’nın Felsefe Üzerine Aforizmaları, Felsefeye Bakışı

Ömrünü felsefeye adayan Seneca bu anlamda ilk olarak felsefenin ne işe yaradığını anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmıştır. Ona göre felsefe, varlıkların başlangıcını araştırır. Çünkü artık felsefe her şeye sinmiş, tüm varlığa kendi özelliğini vermiştir. Ardından ruh üstüne araştırmalara başlamıştır. Kökeni nedir?, Ne zamana kadar varolur? Nerededir? gibi sorulara cevap aramıştır.

Seneca, Tanrısal olaylara tek yönden bakmak yerine her yönüyle gözler ve değerlendirir. Yaşam yasasını, Tanrıları tanımakla yetinmeyip, ona veya onlara itaat etmeyi, başına gelen her şeyi Tanrı buyruğu olarak görür. Bilgelik kavramını ise insan zihninin yetkin iyiliği olarak görür. Felsefe, bilgelik aşkı arayışıdır. Felsefe bilgeliğin ulaştığı düzeyi gösterir. Bilgelik ile felsefe birbirinden farklıdır, çünkü biri istenilen, diğeri isteyendir. Bilgelik felsefenin mükafatıdır. Felsefe çıkılan yoldur, bizi yola götüren gaye ise felsefedir. Felsefe erdemin öğrenimidir.

Stoacı filozoflar için ”bizim filozoflar” deyimini kullanan Senecanın, eserlerinde eski eski filozofların izinden gideceğini ve daha iyi bir şekilde gelecekle pekiştireceğini söyler. Seneca’ya göre,

”gerçek, kimsenin tekelinde değildir, gelecek nesiler için dahi araştırılacak, öğrenilecek birçok hakikat vardır. Bu nedenle birey felsefe eğitiminde belirli bir düzeye geldikten sonra artık kendisinin farkına varması gerekir. Sözlerini kendisi yaratmalı, başkasının zihninde tutmamalıdır. Çünkü başkasının gölgesinde saklanan kimse hiçbir şey yaratamaz.”


Seneca ve Bencillik

Seneca’nın felsefesi, doğa anlayışı ve ahlakla iç içedir. Felsefesi Romalılar gibi çıkar, fayda düşüncesiyle olayları ele alır. ”Bu, benim ne işime yarayacak” diyerek meselelere bakar. Agnostik filozoflara karşı çıkarak dünyayı hayali bir düşle ele almak yerine gerçeklikle, serinkanlılıkla ele alır.

Seneca, dünyayı yurt edinir. Tek bir yere bağımlı kalmaz. ”Bu dünyanın bir tek köşesi için doğmadım, koskoca dünya benim yurdumdur” der. Önemli olan başkasının ne düşündüğü değil, bireyin kendisinin ne istediğidir düşüncesiyle bireyci bir anlayış çizer.-Uzayla.com-

Yaşıyorsak, hala umut var demektir.

Lucius Annaeus Seneca

Bilgeliğin temeli boş şeylerden hoşlanmamaktır

Seneca

Bir bilge en kötüyü bile gülerek karşılamalıydı.

S.

Büyüklüğün zirvesine giden yol inişli çıkışlıdır.

S

Hayatı komedi sananlar, son espriyi iyi düşünsünler!

Lucius Annaeus Seneca

Kaynakça: Seneca Spistutale Morales. s55

Seneca a.g.e. s120-124

Senec. Ahlaki Mektuplar

Uzayla'da Keşfet!

Bir yanıt yazın