İqbal Masih sadece 12 yaşında bir çocuktu. Özgürlük Mücadelesi verirken 12 yaşında katledilen bir çocuk!
Anne babamızın kim olacağını, nerede doğacağımızı, hangi ekonomik koşulların içinde yaşamaya çalışacağımızı seçemiyoruz. İqbal’in de hayatındaki şanssızlıkların ve çektiği acıların tek nedeni doğduğu yer ve ülkenin koşullarıydı. Ülke genelinde hayat koşulları acımasızdı. İqbal Masih, 1982 yılında Pakistan’ın yoksul bölgelerinden biri olan Mudrike’de doğdu.
Küçük yaşlarda halı tüccarına 600 rupi (günümüz koşulları 8 usd) karşılığında köle olarak satılan İqbal’in 4 yaşında olduğu bilinmektedir. Karşılığında para almadan sadece karın tokluğuna günde 12 saatten fazla çalışıyordu. Halı tüccarlarının çocukları seçmelerinin sebebi ise küçük parmaklarla daha güzel motifler ince işçilikler çıkartabilmeleridir. Bu yüzden çocukların büyümeleri engellenerek sadece hayatta kalabilecekleri kadar yemek verilmekteydi.
Ülkede çocuk çalıştırılması ve köleleştirilmesinin yasaklanmaya başladığı dönemlerdi. Bu tür çocuk çalıştıran fabrika ve atölyeler gizli gizli çalışıyordu. İkbal diğer çocuklara göre daha bilinçliydi ve bir şeylerin yanlış olduğunu hissediyordu. Okuma yazma bilmeden bir şeylerin yanlış olduğunun farkına vararak 7 yaşındayken halı atölyesinden kaçan İqbal polisler tarafından yakalanarak atölyeye teslim edildi.
Dayak yiyerek işkence gören küçük çocuk yeniden köle gibi çalıştırılmaya devam ediliyor. İqbal bulduğu ilk fırsatta yeniden kaçıyor. Kaçış ve yakalanışı kısır bir döngü gibi devam ediyor. Çocuk çalıştırmak yasaklanmıştı ancak uygulama henüz oturmamıştı, sistem eskisi gibi çalışmaya devam ediyordu. Karşılıklı menfaat ilişkileriyle işler yürüyordu. İqbal’in kaçışları sırasında çocuk çalıştırmanın yasaklandığını, yasal olarak suç olduğunu öğrendi. Sadece kendisini değil diğer çocukları da kurtarmak istiyordu.
Hayatını Değiştiren Toplantı: Bonded Labor Liberation Front (BLLF / Emeğin Serbestleşmesi için Birleşik Cephe)
İqbal kasabada BLLF’nin toplantısının olduğunu duyar ve atölyedeki arkadaşlarının yardımını alarak kaçar. Örgütün lideriyle konuşup her şeyi anlatarak yardım isteyen İqbal artık kendisiyle birlikte arkadaşlarını da bu kölelikten kurtaracaktı. Kısa süre içerisinde bütün evrakları hazırladı ve elden teslim etmek için ısrar etti. İqbal’in asıl amacı arkadaşlarına Korkmayın diye seslenebilmekti. Atölyeye giderek evrakları teslim eden İqbal kendisiyle birlikte 34 çocuğu özgürlüğe kavuşturmuştu. Arkadaşlarına “Korkmayın, Özgürsünüz” diyebilmişti. Olayın yankısı tüm dünyaya yayılmıştı.
İsviçre ve Amerika’da birçok okula davet edildi. Konuşmalar yaptı. Mücadele ettiği konuda destekler kazandı. Güzel konuşuyor ve çabuk ikna ediyordu. Mücadeleci azmi sayesinde yaşından ve bünyesinden beklenmeyen enerjiyle yorulmak bilmeden çalışıyordu ve korkmuyordu. Köle çocukların özgürleşmesi ve çocuk işçi çalıştırılmasının yasaklanması için mücadelesine devam etti.
1995’de Amerika’daki bir okul konuşması ertesi ülkesine döndüğünde suikast ile öldürüldü. Öldüğünde 12 yaşını henüz tamamlamıştı. Kendisini vuran, çocuk köle çalıştırıcısıydı. Olayın üzeri hemen kapatıldı.
Onun ölümüyle kurtulacaklarını sanan köle tacirleri hüsrana uğradılar. Onun etkilediği ve mücadele ruhunu kazandırdığı çocuklardan birisi olan Craig Kielburger onun bıraktığı yerden mücadeleyi sürdürmeye devam etti. Free The Children derneğini kurdu ve 650’den fazla okul açtı.
Kaynak:
https://www.devex.com/organizations/bonded-labour-liberation-front-bllf-74663
https://moralheroes.org/iqbal-masih/
https://worldschildrensprize.org/iqbal-masih
Uzayla – Kültür Evreni
Yorumlar (4)
Bir yanıt yazın
Yorum yapmak için giriş yapmalısın.
Yeryüzündeki en acımasiz canlı insanoğludur malesef
Gerçekten çok üzücü bir hikaye çocuklara yapılan zulümleri atlatamıyorum..
Günümüz de bile çocuk işçi çalıştırıp küçük bedenlerini sömüren bir çok marka var. Hepsi de büyük markalar. PR çalışmalarında ne kadar bilinçli marka olduklarını vurgulasalarda inceleme yapıldığında karanlık yüzlerini görebiliyoruz. “Türkiye’de güncel resmi verilere göre 5-17 yaş aralığındaki çocuk işçilerin sayısı 720 bin.”
Elinize sağlık @glylmz