1957’de uzay çağının başlangıcından bu yana, tonlarca roket, uzay gemileri ve uydular uzaya fırlatıldı. İlk başta hiç kimse kullanım ömürlerinin sonunda onlara neler olacağını öngöremedi. Fakat bu nesneler pasif duruma geldikten sonra uzay kirliliğinin sebebi haline geliyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Dünya’nın yörüngesinde dönmeye gerek duymayan, bir santimetreden büyük 900.000 nesne olduğunu tahmin ediyor. BM’ye göre bu gerçek, gelecekteki görevleri ve hatta karasal iletişimi tehlikeye atıyor.
Uzay Çöpü Nedir?
Uzay atıkları, uzayda insanlar tarafından bırakılan herhangi bir enkaz parçasını kapsar ve bu nedenle Dünya’dan kaynaklanan enkazlardır. Uzay enkazı, bir araba boyutundaki inaktif uydu kadar büyük de olabilir, bir boya damlası kadar küçük de. Gerçek tehlike, bu nesnelerin saatte 28.000 kilometreden fazla hareket etme hızıdır ve bu da onları neredeyse gerçek birer mermiye dönüştürür.
Okumanız Önerilir: https://uzayla.com/coplerimizi-neden-uzaya-gonderemiyoruz/
1957’de uzay çağının başlangıcında, Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD), tüm bu atıklar hakkında bilgi içeren bir veri tabanı başlattı. İlk uzay çöpü, Sovyetler Birliği’nin aynı yıl fırlattığı Sputnik uydusuydu. Bu günlerde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yörüngede 1 ile 10 cm arasında değişen yaklaşık 900.000 nesne olduğunu ve yaklaşık 34.000 tane nesnenin 10 cm’den daha büyük olduğunu söylüyor. Birçoğu bu etkileşimli harita Harici bağlantıda görünür, yeni pencerede açılır.
Uzay Kirliliğinin Sebepleri
Uzay çöplüğüne neden olan şey ne? Bir sürü neden var:
Ölü uydular
Uyduların kısıtlıı ömürleri vardır ve pilleri bittiğinde veya bozulduklarında uzay boşluğunda sürüklenirler. Uzay yarışının başlarında, bu terk edilmiş nesnelerin er ya da geç yeryüzüne düşeceği ve ikinci girişlerinde yanacakları varsayıldı. Fakat, özellikle daha yüksek yörüngelerde, bu asla gerçekleşmeyebilir.
Eksik ekipman
Astronotlar bazen uzay yürüyüşleri sırasında araçları veya diğer nesneleri düşürürler. Örneğin 2008’de astronot Heidemarie Stefanyshyn-Piper bir kutu alet düşürdü. Bu kutu, Dünya’nın yörüngesinde 4.000’den fazla kez döndükten sonra, neredeyse bir yıl sonra Dünya atmosferine girdiğinde parçalandı.
Roket aşamaları
Bazı roket aşamaları düşük yörüngelerde fırlatılır ve kalkıştan kısa bir süre sonra Dünya’ya düşer. Bununla birlikte, yüksekte olanlar uzayda sürüklenmeye bırakılır ve bazen yakıt kalıntıları içerdikleri için patlar. Bu patlamalar binlerce kırık parça oluşturur.
Silahlar
Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Sovyetler Birliği, altmışlı ve yetmişli yıllarda uydu karşıtı silahlarla testler yapmaya başladı. Örneğin 1985’te Amerika Birleşik Devletleri bu silahlardan biriyle bir tonluk bir uyduyu (Solwind) imha etti. Bu türe benzer görevler, daha sonraki yıllarda Çin ve Hindistan dahil olmak üzere diğer ülkeler tarafından gerçekleştirildi.
Kaynaklar: https://www.iberdrola.com/sustainability/space-debris
Uzayla – Kültür Evreni