En Zehirli Yılanlardan Biri: Boomslang Yılanı

Boomslang (Dispholidus typus) zehirli yılanlardan olup, Sahra Altı Afrikası’na özgü bir türdür. Asıl olarak Namibya, Mozambik, Botsvana ve Zimbabve’de yaşar. Boomslang, küt bir kafası olan, büyük gözlere sahip ince bir yılandır. Yılan 2 metre boyuna kadar büyüyebilir, fakat ortalama 1 ile 1,6 m uzunluğundadır. Yeşilden kırmızıya, siyahtan sarıya çeşitli renklerde bulunan bir yılandır.

Nerelerde Dolaşır

Boomslang, ağaçlar ve çalılar arasında, kasları ve pulları sayesinde hareket ederler.


Yaşam Alanı

Bu yılan genellikle kurak savan, Karoo çalısı, nemki savan, ova ormanı, ağaç ve çalılarda bulunur. Bu yılan türü genellikle ağaç dalları arasında dolaşır, yerde pek görülmez. Yılan yerde olduğu zamanlarda çoğunlukla ya güneşleniyordur ya da yiyecek arıyordur. Hava koşulları ağır olursa yeraltına da gidebilir.

Besin Kaynağı

Bu yılan türü genellikle gündüz yaşar ve gün boyu avlanır. Boomslang besin kaynağı olarak kuşlar, kurbağalar, kertenkeleler ve bazı küçük memelilerden beslenir.

Üremesi

Boomslang yumurtlayıcı bir türdür, yani yumurta bırakır. Bu tür 30’dan fazla yumurta üretebilir. Dişiler yumurtalarını kütüklere, içi boş ağaçlara ve potansiyel korunma seviyesi yüksek alanlara bırakırlar. Boomslang’ın yaklaşık üç aylık bir kuluçka dönemi vardır. Erkek yavrular genellikle mavi ve gri benekli olurken, dişiler kahverengidir. Bir Boomslang yavrusu ortalama 20 santimetre uzunluğundadır.

Dost ve Düşmanları

Boomslang avcı bir tür olduğu için pek düşmanı yoktur. Boomslan’dan beslenen hayvanlar bazı yılanlar ve yırtıcı kuşlardır. Bülbül gibi bazı kuş türleri de kendisini tehdit altında hissederse yılana sardırabilir.


Boomslang Yılanı Isırığı

Boomslang utangaçtır ve nadiren ısırır; lakin tehdit edildiğinde ölümcül bir zehre sahiptir. Çenelerini 170 dereceye kadar açabilirler. Yılan büyük dişleri sayesinde insanlara kolaylıkla tutunabilmektedir. Zehri o kadar güçlüdür ki bir çiziği bile ciddi semptomlara neden olabilir. Boomslang’ın zehri yavaş ve etkildir. Semptomlar ısırıktan saatler sonra ortaya çıkar. Zehir etkisini göstermeye başladığında ilk olarak mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk hissedilir. Eğer tedavi edilmezse zehir kas sistemindeki dokulara ulaşarak, beyin dahil vücudun çeşitli yerlerinde kanamaya neden olur.

İlk Yardım Prosedürü

  1. Isırılan kişiyi hareketsiz hale getirin. Kişi hemen uzanmalı ve telaş yapmadan kalmalıdır.
  2. Zehrin yayılmasını engellemek için bandaj ile ısırılan uzvu etkisiz hale getirin.
  3. Eğer şişlik fazlaysa bandajı gevşetin fakat asla çıkarmayın.
  4. Isırılan kişiyi en yakın hastaneye götürün, Panzehri, Güney Afrika Aşı Üreticisinde mevcuttur.

Kaynak: Sanbi

UzaylaKültür Evreni

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın