Gezegenimiz gün geçtikçe daha da ısınıyor ve yaşamı tehlikeye atıyor. Sera gazlarına bağlı olarak küresel ısınmanın artışı gelecek için pek de ümit vermiyor. Bu konuda birkaç Alman bilim insanı çevre dostu yöntemler geliştirdi. Karbon tarım adını verdikleri teknik sayesinde kurak bölgelere ağaç dikilebilmesi için planlar yapıyorlar.
Alman bilim insanları bu konudaki çalışmalarını Earth System Dynamics dergisinde yayınlamışlardır. Ekibin çalışmasına göre bazı spesifik ağaç türleri kuraklığa oldukça dayanıklı, bundan dolayı da bu ağaçlar çöllere dikilebilir. Tabi bu durumda ağacın gelişimi için suya da ihtiyaç olduğundan dolayı kıyı kesimlerin tercih edilebileceğini söylemişlerdir.
Tuzdan arındırılmış deniz suyu sayesinde ağaç doğal gelişimine devam edebilecek ve atmosferdeki karbondioksiti bu sayede yakalayabilir. Sonuçta çöllerde ağaçlar var olsaydı havada hem su hem de nem olurdu yani bir miktar da olsa hayat olurdu. Tabi nem sayesinde yağmur yağma olasılığı da artmış olurdu. Örneğin Sahra Çölü’nün bazı kısımları yaklaşık 5000 yıl önce yeşil alanlarla kaplıydı fakat sonradan yerini kuru toprağa bıraktı.
Evet çöllerde büyük ölçekli ağaçlandırma çalışmaları küresel ısınmayı tamamıyla halledebilecek bir çözüm değil fakat karbonu sabitleyecek en uygun yöntemdir. Ayrıca bitki örtüsünün oluşturulma çabaları mikro iklimi de etkileyerek vasat çöl koşullarını iyileştirebilir. Şu an ağaç diyerek geniş bir bitki türlerini alıyoruz fakat bu konuda en önemli noktalardan biri doğru bitki türünü seçmektir. Özellikle otlar karbonu depolama konusunda çok daha iyidir.
Geçmişe yönelik yapılan araştırmalara göre son 250 yılda atmosferdeki karbondioksit oranı %36, metan oranı ise %148 artmıştır. Küresel ısınmaya yol açan iki ana etkenin bunlar olduğu için karbondioksite yönelik çalışmalar şimdi ve gelecekte büyük önem arz ediyor.
Ağaçlar yaşamın ve doğanın bir sembolüdür. Tabi iklim değişikliğine karşı basit ve görece ucuz bir çözüm olarak da dikkat çekiyor. Yapılan tahminlere göre Dünya, 3 trilyon ağaç barındırmakta. Bu sayı fazla gibi gözükse de iklim değişikliği için yeterli değildir. Bizlerin öncelikle sahip olduğumuz ağaçları koruması gerek ve ardından da hükûmetler, sosyal sorumluluk projeleri, işletmeler sayesinde geniş çaplı bir ağaç dikme projesine başlanması gerekiyor.
Kaynak: ScienceDaily, ResearchGate, Science News
Uzayla – Kültür Evreni