Amerikan sitcom dizileri denilince ilk akla gelen dizilerden biridir Friends. Covid-19 pandemisinin tüm dünyayı etkilemesi ve sosyal hayatımızı kısıtlayarak evlerimize kapandığımız bu süreçte dizi ve filmlere olan talep eskiye oranla daha çok arttı. Bu nedenle son dönemde görselliği fazlasıyla tüketen bir tüketim toplumu olarak dizi ve film önerileri pandemi sürecinin vazgeçilmez noktalarından biri oldu. Friends’i henüz izlememiş olanlar, izlemiş ama yine de dizi hakkında genel bilgi elde etmek isteyenler ve ‘ben dizi izlemem, sadece dizi yorumları okumayı severim’ diyenler için bu sürecin en fenomen dizilerinden biri olan Friends’e yakından bakalım.
Not: Bu yazıda asla spoiler verilmeyecektir.
Sosyal medyada belki de en çok kesitler sunulan dizilerden biri olan Friends, birçok kişi için çok anlam ifade ediyor. Jenerik sesini duyunca heyecanlananlar, günde bir sezon bitirenler, spoiler yeme korkusuyla Friends izlediğini kimseye söylemeyenler…Evet, herkes buradaysa dizimizi incelemeye alalım.
Friends ilk bölümü 22 Eylül 1994’te yayınlanmaya başlayan bir Amerikan durum komedisi. Bölümleri 20 ila 22 dakika arasında değişmekte olan dizinin toplamda 10 sezonu ve 237 bölümü bulunmakta. David Crane ve Marta Kauffman tarafından yaratılan bu dizi, Manhattan’daki altı kişilik bir arkadaş grubunun dostluğunu ve aralarında geçen aşkı anlatıyor. Diyalogların doğallığı ve karakterlerin kendilerine ait rolleri kendileriyle özdeşleştirmesi sayesinde Friends ortamına çok kısa sürede alışabildiğimizi söylemek mümkün.
Friends Oyuncular
Dizinin başrollerini Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry ve David Schwimmer paylaşıyor. Oyuncularımızın dizide ilham verdikleri karakterler ise sırasıyla şöyle: Rachel Green, Monica Geller, Phoebe Buffay, Joey Tribbiani, Chandler Bing ve Ross Geller. Rachel, Monica’nın çocukluk arkadaşı ve dizide de ikiliyi ev arkadaşı olarak görüyoruz. Modaya düşkünlüğü ile bilinen Rachel, dizinin narin prensesi aslında. Ev arkadaşı Monica ise başak burcu olduğunu düşündüğüm biri. Son derece takıntılı, titiz ve mükemmeliyetçi. Aşçı olarak çalışan Monica, grubun koruyucu annesi. Gelelim Phoebe’ye… Phoebe dizide en sevdiğim ikinci karakter diyerek onu tanıtmaya başlamak istiyorum. Bir moda ikonu ve ilginç şarkılar yapan bir müzisyen. Saf ve çocuksu bir karakter olan Phoebe, toplumsal konularda müthiş bir duyarlılığa sahip. “Ursula” adındaki ikizi Phoebe’nin tam tersi, kötü diye niteleyebileceğimiz bir karakter.
İkilinin sahnelerinde ise ortaya komik diyalogların çıktığını söylememiz mümkün. Dizideki kadın karakterlerimizin sonrasında erkek karakterlerimize yakından bakalım. İlk sırayı Joey’e verecek olursak; Joey, dizinin çapkını. Uykuyu ve yemeği çok sevmesi onu birçok insana sempatik gösteren özellikleri. Dizide aktör olarak rol yapan Joey’in izleyenleri etkisi altına alan ünlü bir sözü var: “How you doin?” Vee Chandler, Chandler, Chandler… Dizinin en sevdiğim karakteri. Ne iş yaptığını dizideki arkadaşları pek anlamıyor olsa da Chandler, bir şirketin bir nevi istatistik analizlerini yapan yöneticisi.
Tuhaf aile yapısına sahip olan karakterimiz, ciddi durumlarda yaptığı esprileri ve her şeyi şakaya alması ile meşhur. Joey ile ev arkadaşı olmaları, dizinin en komik sahnelerini ortaya çıkarıyor desek, sanırım abartmış olmayız. Chandler ile üniversitede yurttan arkadaş olan Ross ise bir paleontolog. Aynı zamanda Monica’nın abisi. Sakarlıkları ile meşhur olan Ross, sık sık yaptığı sakarlıklarla kendini çoğu kez komik duruma düşürüyor.
Karakterlerimizin ambiyansından yavaş yavaş çıkarak dizinin o ünlü “jenerik” müziğine gelelim. Açılış müziğimizin adı: “I’ll Be There for You.” Eveet, diziyi izlemiş olanlar için ya da yeni başlayanlar için müziğin arka fonda çalmaya başladığını söyleyebiliriz sanırım. Müziğin yapımcıları ise The Rembrandts ismiyle bilinen Amerikan pop grubu.
Yayınlandığı zamandan itibaren olumlu ve olumsuz birçok eleştiri alsa da Friends, tüm zamanların en popüler sitcomlarından biri olma özelliğine sahip. Her oyuncunun eşit olarak rol aldığı dizi bu formatı korumak için ödüllerde de dizideki oyuncuların aynı kategorilerde aday gösterilmesini talep etmiştir. 62 kez Primetime Emmy ödülüne aday olmuş ve bu adaylıkların 6 tanesinde ödül almıştır. 2002 yılında En İyi Komedi Dizisi Emmy ödülünü almış ve birçok yılda da bu ödüle aday olarak gösterilmiştir. Amerikan Komedi Ödülü, GLAAD Medya Ödülü, Altın Küre Ödülü, Logie Ödülü (3 ödül), People’s Choice Ödülü (6 ödül), Satellite Ödülü ve SAG ödülü de dizinin kazandığı ödüllerdir.
22 Eylül 1994’te yayın hayatına başlayan Friends, 6 Mayıs 2004’te final yaptı. Dizinin 25. yılına özel olarak çekilen Friends: The Reunion, 27 Mayıs 2021’de HBO Max’ta yayına girerek birçok kişiyi ekrana çekmeyi başardı. Duygusal anlar yaşanan bu özel bölümde yıllar sonra çok büyük bir itirafın da geldiğini söyleyerek sizleri meraklandırayım.
Friends üzerine konuşulacak ve yazılacak çok şey var aslında fakat bu yazıyı dizi hakkında genel bir bilgi vermek ve spoiler olmadan diziyi tanıtmak amacıyla kaleme aldım. Büyük bir arkadaşlığın ekranlara yansıtıldığı ve diğer diziler arasında yeri çok ayrı ve özel olan Friends’i hâlâ izlemediyseniz bir şans vermenizi ve yorumlarınızı da bizimle paylaşmanızı bekliyoruz.
Daha fazla bilgi ve kaynak için;
Uzayla – Kültür Evreni
Yorumlar (4)
Bir yanıt yazın
Yorum yapmak için giriş yapmalısın.
Güzel içerik, tebrikler. Friends’i henüz izlemedim maalesef 😟.
Teşekkür ederim, izlediğiniz zaman dizi hakkındaki yorumlarınızı bekliyoruz o halde 🙂
Elinize sağlık 🤗, Jennifer Aniston yaşlandıkça gençleşen nadide insanlardan.
Teşekkür ediyorum, kesinlikle öyle. ☺️