Hitler, Nazi Almanya’sı ve Nasyonal Sosyalistler

Nasyonal sosyalizm, kelime anlamı ulusçu sosyalizmdir. Sosyalizmin temel ilke ve prensipleriyle çatışan bir siyasal ideolojidir. Sosyalizmdeki kapitalizm, emperyalizm, burjuvazmin reddedilmesi proleteryanın gerçek hakkını alması sosyalizm ile ortaktır ama NSDAP faşizmin reddetmez Nazi Almanyası’nın faşist bir lider olan Führer (önder demektir Hitler’in tek millet, tek imparatorluk tek lider sözüyle tüm Alman halkının temsilcisi olduğunu söyler) yönetilir. Aynı zamanda sosyalist düşüncedeki en önemli ilkelerden olan Enternasyonalizmin (ırk eşitliği) reddedildiği bir ideolojidir.


Adolf Hitler’in hayatına gelecek olursak Avusturya’daki bir Cermen olarak dünyaya gelmiştir. Çok küçük yaşlarda kendisinin mükemmel konuşma yetisinin farkına varmış okulda girdiği hararetli tartışmalarla bunu kanıtlamıştır. Hitler sanata özellikle resim ve mimari sanatına küçük yaşlardan itibaren ilgi duymaktadır. Babasına sürekli ressam olmak istediğini söylemektedir, her cevabında babası onun bürokrat olmasını istediğini söyler ve karşı çıkar. Hitler bir gün hastalığa yakalanır ve baba evinde kavga konusu olan bürokrat olma fikri tamamen yok olur. Doktor bu hastalık yüzünden hiç bir şekilde büro işlerinde çalışamayacağını söyler.

Annesi ortaokuldan Hitler’i alıp sanat akademisine girmesine izin verir. Hitler bu dönemi güzel bir rüya olarak niteler ama iki yıl sonra annesinin ölümü ile bu rüyadan uyanacak güzel planları değişecektir. Hitler bu ölüm üzerine “Babama saygı duyuyordum ama annemi seviyordum” sözlerini sarf eder. Annesinin hastalığı neticesinde ailesinin dar gelirinin büyük bir kısmı harcanmıştı. Hitler bunun üzerine ayakkabı boyacılığından devlet bürokrasisine yükselen babası gibi olmayı hedefleyerek Viyana’ya gider. Hitler bu dönemde sadece işte çalışıp, kitap okuyordu ileride idealarını oluşturacak temel öğeleri bu dönemde kazanmıştır. Bu dönemde Marksizm ve Yahudilerle ile tanıştığını ifade eder. Mimarlık sanatı ve opera dışında tek dostum kitaplar diyerek kendisini okumaya ve öğrenmeye adar. Almanya ve Avusturya’nın birleşip Cermen halklarının tek çatı altında büyük bir imparatorluk rejimiyle yönetilmesini idealleri arasındadır.

XX.yüzyılın başlarında Viyana sosyal açıdan verimsiz kentlerden biriydi. Burjuvazmin ve proleteryanın ayrımı hat safadadır. Viyana Avusturya-Macaristan imparatorluğunun başkenti Habsburgların evidir, görkemli saraylar, şatolar, opera salonları,gibi mükemmel mimari harikaların yanında elli iki milyonluk canlı bir nüfusa da sahiptir. Hitler aile yaşantısına önem veren ve alkolün ailelerin yıkımında mihenk taşı olduğunu savunur ve kendisi alkol veya sigara tüketmez NSDAP Almanya’da iktidara geldiği zaman devlet politikalarında alkole ve sigaraya yaptırımlarda bulunacaktır. Aynı zamanda fuhuşun insanoğluna yapılmış haksızlıklardan olduğunu savunur.

Hitler, Nazi Gamalı Haç Svastika
Gamalı haç sembolünün farklı kültürlerdeki varlığı

Bu dönemde inşaatta dahi çalışır hatta bir gün inşaat işçilerinden, sosyalist işçilerle sert bir tartışmaya girer ve işini bırakır. Sosyal demokratların arkasında Siyonizm’in olduğu düşüncesini savunur buna destek niteliğindeki söylemi ise şudur: Karl Marx’ın Yahudi asıllı olması. Fakat Sosyalist ideoloji burjuvazmi reddeder, Yahudilerin çoğu ise ticaretle uğraşan burjuvalardır Yahudiler neden kendileriyle çelişen bir ideolojiyi desteklesinler? Hitler ilk başlarda Yahudileri dış görünüşleri Almanlaşmış insanlar ve sadece dini farklılıkları olan milletler olarak düşündüğünü sonrasında bu düşüncenin çok aptalca bir idea olduğunu ifade etmiş ve Yahudi anti-sempatisi git gide artmıştır. Almanların I. Dünya Savaşı’nda yenilmesini dahi Yahudilere bağlamıştır. Bu zamanlarda marksist yazıları okumaya çalıştığını ifade etmiş ama marksist ideolojiye çok fazla tiksinti duyduğunu, bu yüzden yazınların yazarlarını araştırdığını, çoğunun Yahudi olduğunu ifade etmiştir. “Austerlitz, David, Adler, Ellenbogen” bunun gibi yazarlara örnekler verilebilir.

Hitler parlamento ne kadar gereksizse parlementoya bu kadar yetkiyi veren Habsburg hanedanı da o kadar gereksizdir ifadesini kullanmıştır. 1912 yılında Hitler Münih’e gelmiş ve burada belli bir süre yaşamıştır. 1914 yılında I. Dünya harbinin çıkması ile Hitler Alman ordusuna katılmıştır. Bavyera rezervi piyade alayı 16’da görev almış Belçika ve Fransa’da görev yapmıştır. Savaşın kaybedilmesinin sebebini “İtilaf devletlerinin, Alman ordusundaki askerleri propaganda araçları ile etkilediğini” söylemektedir. Versay Antlaşması’nın Almanlara yapılmış tarihteki en büyük haksızlık olarak görmektedir. 1920 yılına gelindiği zaman Hitler fikirlerinde büyük etkisi olan Anton Drexler ile “Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ni” kurmuştur.

NSDAP kurulduktan sonra basın işlerini yürütmesi için arkadaşı Max Amman’ı NSDAP’ye davet etmiştir. İlk başlarda partinin daktilosu dahi bulunmuyordu. Max Amman kendi daktilosunu getirip işe başlamıştır. İleride NSDAP bu daktiloyu satın alacaktır. Hitler’in çizdiği NSDAP bayrağının anlamı şu şekildeydi Hitler Kırmızı rengi partinin sosyal kısmını anlatmak dışında Marksistleri NSDAP’ye karşı kışkırtmak amaçlı kullandığı bir renktir. Beyaz renk ise Nasyonalizmi temsil eder. Svastika (gamalı haç) ise Hindiuzm, Budizm ve Avrasya kültüründe bulunan dini bir ikondur. “İyi talihi simgeler”. NSDAP bayrağındaki kırmızı renginden dolayı dahi Marksistler ve Nasyonal Sosyalistler arasında pek çok şiddetli kavgalar oluyordu sadece marksizm ile yapılan hiciv değildir olay enternasyonalizm ve demokrasi karşıtı söylemler kutuplaşmayı bir üst safhaya taşıyordu.

Hitler o kadar büyük bir demagogdu ki karşıt görüşteki insanları dahi etkileyebiliyordu. Mitinglerinde güvenliği sağlamak amaçlı SA’yı (Sturmabteilung) kurmuştur. Adolf Hitler 1923 Yılında “Bira Hane Darbesi” girişiminden sonra hapse girmiştir ve o zaman Kavgamı yazmıştır. Kavgam Hitlerin Öjeni (saf ırk), Nasyonal Sosyalist (ulusçu sosyalizm) fikirlerini ve Yahudi karşıtlığının bir sembolü niteliğindeki bir eserdir. 1923 darbesi sonrası parti kapatılmış 1926’da yeniden açılmıştır 1933’de iktidara gelmiş ve parti propagandasını “Joseph Goebbels”e bırakmıştır. Heinrick Himler 1929-1945 SS’in başkomutanlığını yapmıştır.

Nazi Almanya’sı dönemi Erwin Rommel gibi önemli komutanlara sahne olmuştur. Erwin Rommel (Çöl Tilkisi) Kuzey Afrika Cephesi Kumandanı İtalyanların, İngilizlere yenilmesi üzerine Alman Ve İtalyan ordularının başına geçirilmiş ve pek çok zafer kazanmıştır. Özellikle Tobruğu aldıktan sonra 33.000 İngiliz askerini esir etmesi olayı çok önemlidir. Singapur’dan sonra en çok İngiliz askerinin esir alındığı savaştır. Erwin Rommel 1944 yılında Hitlere yapılan suikast sonrasında suçlu bulunup ailesinin hayatta kalması şartıyla kendi isteğiyle infaz edilmiştir. Bir kahraman gibi defnedilmiştir. Alman halkı tarafından savaşın bir sembolü olmuş kişidir.

Kaynakça: Mein Kampf (Kavgam)

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın