Açlık Kışı Nasıl Başladı?
Açlık Kışı, Hollanda’nın batısında 1944’ten 1945’e kadar, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda, büyük bir yiyecek ve yakıt kıtlığı olan kış dönemini kapsar. Yaklaşık 20.000 kişinin açlıktan ve soğuktan öldüğü batı Hollanda şehirlerinde kış büyük bir sefalete yol açtı.
Olayın başlangıcı Hollanda’nın Alman işgali altına girmesi ve bir Alman ablukasının çiftlik kasabalarından yiyecek ve yakıt sevkiyatlarını kesmesi ile başladı. Açlık Kışı boyunca çoğunluğu yaşlı erkekler olmak üzere 18.000 ila 22.000 kişi öldü. Aynı zamanda ısıtma yakıtı olan kömür arzının da azalması önemli bir faktör olmuştur. Bu yüzden sadece çok açlık yaşanan bir kış değildi, aynı zamanda 1944’ten 1945’e kadar Hollanda için çok soğuk bir kıştı.
Açlık özellikle şehirlerde yoğundu.
Peki İnsanlar Bu Sürede Ne Kadar Yiyecek Tükettiler?
Amsterdam gibi büyük şehirlerde, yetişkinler Kasım 1944’ün sonuna kadar günlük sadece 1000 kalorili ile besleniyorlardı. Ancak bu, Şubat 1945’e kadar günde 580 kaloriye düştü. İnsanlar karaborsada bile gıdaya ulaşamıyorlardı. İnsanlar ekstra kalori için sahip oldukları her şeyi takas etmek için çiftliklere uzun mesafeler yürüdüler. Isıtma için ise, insanlar mobilyalarını yaktılar ve yakıt almak için evleri yıkmaya başladılar. Bu süreçte halk, aşevlerinin yardım için dağıttığı kısıtlı sayıda çorbalardan bir kap alabilmek için saatler süren kuyruklarda, dondurucu soğukta bekliyorlardı.
Açlık Kışı Nasıl Sona Erdi?
Açlık Kışı Mayıs 1945’te Müttefiklerin Hollanda’yı kurtarmasıyla sona erdi. Bununla birlikte, süreç boyunca, Müttefiklerin de çabalarıyla açlık kışı bir miktar hafifletildi. Örneğin, un İsveç’ten sevk edilip halkı beslemek için ekmek haline getiriliyordu. Almanlar ayrıca Nisan ayının sonundan itibaren hava yoluyla gıda tedarikine izin verdi.
Açlık Kışının Uzun Vadede Hollanda Üzerindeki Etkileri Nelerdi?
Açlık Kışının Hollanda halkının sağlığı üzerinde uzun vadeli olumsuz etkileri oldu. İnsanlar eski normallerinde yemek düzenine geçtiklerinde bile vücudun açlık modunda olmasının etkileri uzun bir süre daha devam etti. Hollanda Kıtlık Doğum Kohortu Çalışması’na göre Açlık Kışı boyunca açlıktan ölen kadınların çocuklarının daha yüksek diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalık oranları dahil olmak üzere sağlık sorunları olduğunu ortaya konmuştur. Bir çalışma ise ayrıca kıtlık yaşayan kadınların torunlarının doğumda ortalamadan daha düşük ağırlıkta olduğunu göstermiştir. Hatta bazı sağlık sorunları bu çocukların yetişkin yaşamlarında da uzun süre devam etmiştir. Kıtlık döneminde doğan çocuklar bu dönemden önce doğan kardeşleriyle karşılaştırıldığında, obezite için artmış risk altındadır.
Bugün Hollanda’da Açlık Kışı Nasıl Hatırlanıyor?
Açlık Kışı genellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında direniş hareketi ve genel olarak Hollanda ile birlikte hatırlanır. Örneğin Amsterdam’daki Direniş Müzesi’nde bir sergide Açlık Kışını anan heykeller bulunmaktadır.
Tarihin karanlık sayfalarında yer alan bu olay, tüm insanlık için bir trajedi olurken, bilim insanları ve bilimsel çalışmalar adına önemli bir süreç olarak anılmaktadır.
Uzayla – Kültür Evreni