Gotik mimari, 12. yüzyılın ortalarından başlayarak 15. yüzyılın başlarına kadar devam eden, ağırlıklı olarak dini yapılara uygulanan bir mimari üsluptur. Paris’in Ile-de-France bölgesinde ortaya çıkan Gotik dönem, genellikle Romanesk ve Rönesans dönemleri arasında yer alır.
Gotik dönemin ana yapı biçimlerinden olan katedraller, mimari ve yapının sentezi olarak görülüyor. Bunun nedeni o dönemdeki tasarımcıların hem mühendislik hem de duvar işlemeciliği konusunda usta olmalarıdır. Yani şunu diyebiliriz ki eski dönemlerde mimarlık yapmak günümüze hiç de benzememekte.
Gotik mimarinin ana düşüncesi kendinden önce var olan yapıları eleştirerek daha yükseğe ulaşma, incelik, hafiflikti. Gotik dönemde sanatçılar masif ve açıklık içermeyen duvarlardan kaçınarak, işçilik ve pencere kullanımı ile yapıları uzun ve ruhani göstermekte yeni bir yol çizdiler. Bu dönemde duvarlar incelir, vitraylarla dolu büyük pencereler ışığı yer yer mekanın içine alır. İnce hesaplanan bu düşünceler dini yapıda ilahi ruhu arşa çıkarır.
Dilerseniz şimdi bu anlatımlardan yola çıkarak dünyadaki en ünlü gotik yapılarına kısaca göz atalım.
1. Milano Katedrali, Milano
Tüm İtalya’nın en büyük (ve dünyanın üçüncü en büyük) kilisesi olan Milano Katedrali, , birkaç yüzyıl boyunca devam eden bir çalışmaydı. Katedralin tamamlanması 2. Dünya Savaşı’nı bulmaktadır. Güçlü kuleleri ve işçiliği ile bu mimarinin en gözde yapılarından olma özelliğini korur.
2. Saint-Denis Bazilikası, Paris
Dünyanın en eski Gotik yapılarından biri olarak kabul edilen Saint-Denis Bazilikası, MS 250 yılında vefat eden Paris Piskoposu Saint Denis’in mezarı üzerine inşa edilmiştir.
3. Notre-Dame Katedrali, Paris
Dünyanın en ikonik katedrallerinden biri olan Notre-Dame de Paris, inşaatı 1345’te biten en eski Gotik yapılardan biridir. Nisan 2019’da yıkıcı bir yangın yapıya ciddi oranda zarar vermiştir. Yapının restorasyon maliyetinin milyarlarca dolara ulaşması bekleniyor.
4. Canterbury Katedrali, Kent, İngiltere
14. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahiptir. 1070-1077’de tamamen yeniden inşa edilen katedral, aynı zamanda 1170’de II. Henry’nin emriyle Thomas Beckett’in dramatik cinayetine de sahne olmuştur.
Uzayla – Kültür evreni
Yorumlar (2)
Bir yanıt yazın
Yorum yapmak için giriş yapmalısın.
Harikulade, tebrikler @tobeyoungifted
Çok teşekkürler @admin