Mısır’ın En Eski ve En Büyük Piramidi: Keops Piramidi

Mısır’ın başkenti Kahire’nin önemli bir parçası olan ve Dünya’nın Yedi Harikasından biri olan Keops Piramidi, günümüze kadar ulaşmış olan tek eser olma özelliği taşımaktadır. En yüksek yapım olarak kabul edilmesinin yanı sıra hacmi ve kütlesi bakımından Dünya’daki en büyük insan eli değmiş yapımdır. Bu yüzden Büyük Piramit olarak da bilinir.


Bu piramidin yaklaşık 20 yıl sürdüğü varsayılmaktadır ve Mısır Firavunu adına mezar olarak yaptırıldığı savunulur. Firavunun adı Khufu olmasından dolayı Keops Piramidi’nin diğer bir adı Khufu Piramididir.


Bu piramidin yanında iki piramit bulunur. Kefren ve Mikorinos Piramitleri denilir. Bu piramitlerin yanında ise prenseslere ve yardımcıların bulunduğu mumyalar mevcuttur. İkinci büyük piramit Kefren Piramidi’dir. Kefren Keops’un kardeşidir. Üçüncü piramit ise Mikorinos’a aittir. Mikorinos ise daha sonra Mısır topraklarında hüküm sürmüş hükümdardır.

Keops piramidi

Keops Piramidi 138 metre olmasına rağmen bir de üst kısımdan 10 metrelik bir aşınma söz konusudur. Yaklaşık olarak 2,5 milyon adet blok taşının üst üste biriktirilmesiyle oluşturulmuştur. Tek bir blok taşı 15 ton civarındadır. Tabi ki hepsi aynı ağırlıkta değildir. Bunun yukarıya kadar nasıl taşındığı hakkında uzmanlar bir düzenek sayesinde sağlandığını söylüyor. Bir rampa sayesinde tonlarca ağırlıktaki taşları yukarıya taşıyorlardı. Ki bu hiç kolay değildi. Zaten rampa yapımı da 10 yıl sürmüştür. Genelleme yapacak olursak toplam 30 yılda yapım tamamlanıyor.

Piramit bir ana kaya üzerine inşa edilmiş olup, 2,3 milyon kalker diğer bir adıyla kireçtaşından oluşturulmuştur. Öncesinde piramidin üzerinde bir kaplama bulunmaktaydı ancak şuan kaplama mevcut değil. Nedeni ise deprem nedeniyle kaplamaların dökülmesidir.  Bu kaplamalar ya yakınlardaki taş ocaklarından yada özel olarak Nil Nehri üzerinden taşınırdı.

Keops piramidi

Keops Piramidi, ince işlere dayanan bir işçilik sonucu ortaya çıkmıştır. Hesaplamaları çok iyi yapılmış, piramidin eğimli yerleri orantılı bir şekilde yontulmuştur.


Khufu, Firavunun Mezarı

Genellikle ziyaretçilere yasaktır. Turizmden dolayıyla yüz kişiyle sınırlandırılmıştı, daha sonradan da fotoğraf resim çekmek yasaklandı.

Girişten aşağıya doğru inilen bir oda bulunmaktadır. Bazı bilimciler bunu ayin için yapıldığını düşünür. Diğer bilimcilere göre ise Khufu’nun ilk gömüldüğü yer olarak tanımlarlar. Ancak daha sonra vazgeçip daha yüksek bir yere gömülmek istediğini söylerler. Bu yüzden erken ölüme karşı bir oda ayrılıp orayı hazırlamaya çalışmışlardır. Ancak ölüm gerçekleşmediği için en üst yer olarak bilinen kral odasını inşa etmişlerdir.


Keops Piramidi – Günümüz

Keops piramidi

Keops Piramidi, hem yapısıyla hem büyüklükleriyle hem de tarihçesi bakımından büyük ilgi görüp, halen daha ilgi görmektedir. Her sene binlerce kişi ziyaret edip, bu muhteşem birinci harikayı yakından canlı bir şekilde görmektedir.

Kaynaklar: http://ari.cankaya.edu.tr/~figen/keops.html, https://tr.wikipedia.org/wiki/Keops_Piramidi

Uzayla – Kültür Evreni

Nörofizyolog

Bir yanıt yazın