Mitolojinin Kavuşamayan Yalı Çapkınları: Alcyone Ve Ceyx

Mitler, bizleri büyülü dünyasına davet eden aşk hikâyeleri, pek çok kişinin ‘keşke ben de bir gün yaşasam’ diye iç geçirten hikâyelerdir. Alcyone ve Ceyx’in serüveni de bizlere keşke dedirtecek ve biraz da hüzünlendirecek türden.


Yunan mitolojisinin görkemli aşk serüvenlerinden birisi de Trakhis’in kral ve kraliçesi Ceyx ve Alcyone tarafından yaşanmıştır. Birbirlerine duydukları koşulsuz aşkları o kadar içtendi ki hem tanrılar hem de ölümlü olanlar özel hayatlarında onlardan feyz alırlardı. Aşkları başlarının dönmesine neden olmuş olacak ki kendilerini, bilinen bütün tanrıların kral ve kraliçesi olarak kabul edilen Zeus ve Hera‘sı olarak adlandırmaya başlamışlardı. Hera ve Zeus ise böyle bir şeyi duyduklarında Ceyx ve Alcyone’u cezalandırmak konusunda hemfikirdiler.

Ceyx and Alcyone – 1750 – Carle van Loo

Bir gün Ceyx, Tarkhis’te kendisini deniz kıyısında bekleyen aşkına geri dönmek üzere denizlere açılmıştı. Zeus ise cennetten bir şimşek göndererek tekneyi ortadan yok etmiştir. Eşinin ona gelemeyeceğini anlayan Alcyone, aşkını geri alması için Hera’ya dualar etmiştir. Alcyone’a merhamet gösteren Hera, Ceyx’in cansız bedenini deniz kıyısına geri yollar. Üzüntüsünden bitap düşmüş Alcyone ise kendini dalgalara atar.

Kral ve kraliçeye anlayış göstermek isteyen Zeus, onları kış mevsimi devresinde (buna halcyon days de denir) yumurta bırakmaya gelen yalı çapkını kuşuna dönüştürür. Yunan mitolojisinde bu günler, huzur, mutlulukla ve ferahlıkla bağdaştırılır. Her sene 14 Aralık’ta tanrılar denizleri sakinleştirir ki, yalı çapkınları yumurtalarını rahatlıkla bırakabilsin.

alcyone ceyx
Alcyone

Hem ressam Richard Wilson hem de Fransız ressam Charles-André van Loo’nun bazı çalışmaları Ceyx’in cansız vücudunun Trakhis kıyılarında onu sabırla bekleyen Alcone’a dönüşünü resmetmişlerdir. Wilson’ın göstermiş olduğu bu sanatından dolayı bu eseri 1768 yılında Sanatçılar Derneği’nde belirmiş ve bu resmedilen içler acısı sahnenin dramatik olarak tabloya yansıtılması üzerine kendisine övgüler de yağmıştır.

Ceyx ve Alcone’un belki de birbirlerine tamamen şaka amaçlı olarak ‘Hera ve Zeus’ olarak seslenmeleri, Hera ve Zeus tarafından küstahlık olarak algılanmasaydı, bizler bugün böyle bir mitolojik aşka tanıklık etmeyecektik. Olimpos tanrıları ise bu ikilinin ölümleri karşısında oldukça büyük bir üzüntü duydular. Bizlerin her ne kadar isimlerini yalı çapkını olarak bilsek de mitolojide kendilerine rengarenk Ceyx ya da Alcon kuşu olarak da bilinirler.

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın