Mars’a yapılan mevcut görevler Kızıl Gezegendeki yaşam potansiyelini araştırırken, bir sonraki adımın ticari uzay yolculuğu ile Mars’ta deneysel bir şehir olabileceği görülüyor. Bilim düşünce kuruluşları ABIBOO Studio ve Sustainable Offworld Network tarafından yaratılan rüya şehri Nüwa, 2054’te inşaatına başlayabilir ve ilk sakinlerin 2100’den sonra Mars’a yerleşmesine izin verebilir.
Nüwa; Beş şehirden oluşan bir ağın başkenti olur. Planlara göre her ilçe 200 ila 250 bin kişiyi ağırlayabiliyor. Kalan yerleşimler şehrin stratejisini yansıtıyor. Örneğin, Abalos Şehri, buz erişiminden yararlanmak için Mars’ın Kuzey Kutbu’nda ve Marineris Şehri, güneş sistemindeki en büyük kanyonlardan biri olan Valles Marineris’te bulunuyor.
Nüwa Şehri İçin Estetik ve Lojistik Kaygılar
Munoz, yaptığı açıklamada; “Nüwa, tasarımın çeşitli alanlarında önde gelen bilim adamları tarafından yaratıldı. Projeye, tasarımın geçerli ve uygulanabilir olduğuna dair güçlü bir güvence veriyor. Bu sadece güzel resimler ve güzel mimari çözümlerle ilgili değil. Uzmanların ve ona yaklaşım şeklimizin arkasındadır. Mars’ta yerleşim kurarken karşılaştıklarımız yeni oldu, bunu çok ölçeklenebilir bir şekilde yapıyoruz ve potansiyel olarak heyecan verici ve güzel mekanlar yaratıyoruz. Mimarlık her zaman sorunları çözmekle ilgili değildir; Sanat yapmakla ilgili” dedi.
Bilim adamlarının neredeyse tüm şehri yerel malzemelerden inşa etmeleri çok zordur. Teknoloji hızla ilerledikçe projede robotlar ve yapay zeka önemli bir rol oynuyor. Munoz, inşaat maliyetlerini tam olarak bilmese de, projenin potansiyel bütçesini Panama Kanalı ile karşılaştırdı.
Başka Bir Gezegende Yaşam Olanağı Ne?
Almanya’daki Stuttgart Üniversitesi’nde havacılık mühendisi olan Gisela Detrell, başka bir gezegende, özellikle Mars gibi insan karşıtı bir ortamda insan yaşamının dört önemli şeye çözüm bulmaya bağlı olduğunu söyledi: altyapı, sürdürülebilirlik, barınma ve yaşam desteği…
Detrell, astronotların gelecekteki görevlerinde uzayda hayatta kalabilmeleri için yeterli yiyeceğe, suya ve oksijene sahip olmalarını sağlayan yaşam destek sistemleri üzerinde çalışıyor. Astronotlar ise Dünya’dan enerji getirir. Nüwa gibi bir şehirde bunun mümkün olmadığına dikkat çekti.
Havacılık mühendisi, Nüwa büyüdükçe şehrin doğrudan Mars’ın kaynaklarına ve geri dönüşümüne bağlı olduğunu açıkladı… “İnsanları inşa ettiğimiz tüm yolların yeterli oksijen, su ve yiyecek üretmesi gerekiyor. İnsanları korumak ve neredeyse tam döngüleri sağlamak için.” Detrell’e göre, mühendislerin insanları hemen hemen her insan yapımı biçimde tutmak için yeterli oksijen, su ve yiyecek üretmesi gerekiyor.
Mars’ta bir şehir hayal etmek için bir şey; Kendisine bir şans verilirse, dünyadaki her şeyi Kızıl Gezegende yaşamak için bırakacağını söyledi. Detrell, “Çünkü bu bir macera,” dedi. “Sadece başka bir gezegendeki biriyle değil, bunun gerektirdiği tüm teknolojik gelişmelerle birlikte insan olarak devam etmemizi sağlayan bir şey. Ve ben bunun bir parçası olmak istiyorum.” Gelecekte Nüwa’yı Mars’ta görüp göremeyeceğimizi göreceğiz.
Uzayla – Kültür Evreni