Ruh Öğretmeni: Buda

Adını sıkça duyduğumuz Buda, Budizm'in kurucusu ve düşünsel ilkelerinin yaratıcısıdır.

Buda’nın Hayatı

Buda, M.Ö. 567 yılında Nepal’de Lumbini isimli küçük bir köyde doğdu. Babası Suddhodana Shakya kabilesi kralı idi. Lüks içerisinde büyüyen Buda, hayatını küçük yaşlarda sorgulamaya başladı. Gerçek adı Siddharta Gautama’dır.

Buda
Buda’nın tasviri

29 yaşında evini ve krallığını terk etti. Hayatın sırrını bulmak adına dolaştı. Amacı gerçeği bulmaya çalıştı. Ve amacına, yedi yıl sonra Bodha Gaya’da ulaştı. O günden bu yana “gerçeğe ulaşan” anlamında Buda veya Tathagata olarak tanındı.

“Kendi kendinizin ışığı olunuz.”

Buda

Buda’nın Felsefesi

O felsefesini kesin norm ve prensiplere dayatmayı tercih etti. Onu öğretileri ile de tanıyor olabilirsiniz. Dört ahlaki kutsal gerçeği yarattı. Bunlar; acı, acının kaynağı, acının durdurulması ve acının durdurulmasına giden yoldur. Yarattığı Nirvana kavramına ulaşmak için bu adımlar kullanılır.

Buda metafizikten kaçınmaya çalışmıştır. Uzun tartışmalara sebebiyet verebilecek temalardan kaçınmıştır. Buda’nın felsefesinin bir özelliği de kötümserliktir. Hayatın acı dolu olduğunu düşünür. Acıyı kabul eder. Nirvana’ya ulaşmak acıdan kurtulmak, yok etmektir. Acıdan kurtuluş mümkündür. Böylece baştaki kötümserlik mutlak iyimserliğe dönüşür.

Oluşturduğu budizm, tanrısız bir dindir. Tanrı fonksiyonu Dhrama’ya verilir. Buda ise sadece kurucu olarak ibadetin ve tanrının gölgesi olma gibi bir algıyı reddeder. Kendisi bazı yöntemler ve adımlar oluşturdu. Bunlar uygulanır ise insan mutlak huzura ulaşabilir. Yukarıda dört ahlaki kutsal gerçekten söz edilmişti. Bu gerçekler düşüncede baştan kabul edilir. Kabul etmek de huzura ulaşmak adına atılacak ilk adımlardan biridir. Şimdi bunlara göz atalım.

1. Hayat Izdıraptır (Duhka): Doğum ızdıraptır. Hastalık, ölüm ızdıraptır.

2. Izdırabın Sebebi Vardır (Dukha-Samudaya): Acı, ızdırap varsa sebebi de olmalıdır. Arzu bunun ana sebebidir.

3. Izdırabın Ortadan Kaldırılması Mümkündür (Duhkha-Nirodha): Arzu yok edilmelidir. İnsanı refleksler yok edilirse mutlak huzura ulaşılabilir.

4. Izdırabın Ortadan Kaldırılma Yolu Vardır (Marga): Buda bu aşamada 8 dilim belirler. Nirvana, neticede ulaşılan sonuç olacaktır.


8 Dilimli Yol

  1. Doğru Görüş
  2. Doğru Niyet
  3. Doğru Söz
  4. Doğru Davranış
  5. Doğru Geçim
  6. Doğru Çaba
  7. Doğru Düşünce
  8. Doğru Konsantrasyon

Buda ve Beş Emri:

1. Hiçbir canlıyı öldürmeyeceksin.
2. Sana verilmeyen bir şeyi almayacaksın.
3. Yalan konuşmayacaksın.
4. Sarhoşluk verici içkileri içmeyeceksin.
5. Zina etmeyeceksin.


Buda ve Nirvana

Nirvana “sönme” anlamına gelmektedir. Budizm’de huzurun gelmesi anlamına gelir. Nihai huzur ve pozitif mutluluktur. Amaç Nirvana’ya ulaşmaktır. Adımlar insanı Nirvana’ya taşır.

Budizm ve Buda felsefesi daha derin araştırılması gereken günümüzdeki birçok düşüncenenin temelini oluşturan yaşam arayışlarından biridir. Huzuru temel alan yaşam felsefesi ve birçok meditasyon tekniği sizin hayatınıza da ilham olabilir.

Uzayla – Kültür Evreni

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın