Trablusgarp Savaşı Nedenleri ve Sonuçları
Trablusgarp Savaşı Osmanlı Devleti ile İtalya arasında Kuzey Afrika toprakları için yaşanmıştır. Fransızların Fas ve Tunus’u, İngiltere’nin Mısırı işgal etmesi üzerine İtalya Somali’yi işgal etmiştir. Habeşistan’ı da istemek istesede 1896 da Adova’da mağlup olmuştur. Sömürge yarışına hızlıca girmek isteyen İtalya bunun üzerine Trablusgarp’a göz dikti.
Nedenleri:
- Siyasi Birliğini diğer Avrupalı devletlere kıyasla geç tamamlayan İtalya’nın sömürge yarışına girip güçlenmek için yaptığı ham madde ve pazar arayışı
- Trablusgarp’ın coğrafi olarak İtalya’ya yakın olması.
İtalya, Osmanlı Devlet’ne 24 saat ültimatom vererek bölgeyi boşaltmasını istedi. İtalya isteğini kabul etmeyen Osmanlının tavrı üzerine Trablusgarp’a asker çıkartmıştır. Osmanlı bölgeye herhangi bir yoldan karadan ve denizden asker gönderemedi çünkü Trablusgarp’a giden yol olan mısır İngilizlerin elinde.
Mustafa Kemal (Gazeteci Mustafa Şerif Bey takma adıyla), Nuri Bey, Enver Bey gibi gönüllü subaylar bölgeye gizlice gidip yerli halkı örgütleyerek başarılar elde etmişlerdir. Bu durum karşısında şaşıran İtalya Osmanlıyı barışa zorlamak istedi. On iki Ada’yı işgal ederek Çanakkale Boğazı’nı bombaladılar. Balkan savaşları da baş gösterince Osmanlı barışa mecbur kaldı.
Bunun sonucunda 1912 yılında İtalya ile Uşi Antlaşması imzalanmıştır. Osmanlı Kuzey Afrika’daki son toprak parçasını kaybetti. On iki Ada Kaybedildi. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Yunanistan’a verildi.
Uşi Antlaşması Maddeleri:
- Trablusgarp ve Bingazi İtalya’ya bırakılacak.
- On iki Ada geçici(!) olarak İtalya’ya bırakıldı.
- Yerli halk dini bakımdan Osmanlı halifesine bağlı kalacak.
Osmanlı’nın bu kötü durumundan nem alan Balkan devletleri de Balkan Savaşları’nı başlatmak üzereydi…