XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Nasıldı?

XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Nasıldı? Siyasi,kültürel, ekonomik durum ne durumdaydı?

1. Siyasi Durum

Bu Yüzyılda devlet azınlık isyanlarıyla uğraşıyordu. Avrupalılar azınlıkları fırsat bilip Osmanlının iç işlerine karışıyordu. Devleti içinde bulunduğu durumdan çıkartmak için bir çok fikir akımı ortaya çıkmıştı.

Osmanlıcılık ve İslamcılık önemini kaybederken, Türkçülük ve Batıcılık önem kazanıyordu. İttihat ve Terakki baskısı ile 2.Meşrutiyet tekrar yürürlüğe girmiştir. Sömürgecilikten etkilenen Devlet O zamanlar Trablusgarp Savaşında 1911 de italya ile savaşmıştır. Bu savaş sonucunda Kuzey Afrika’daki son toprağını da kaybetmiştir.

1. ve 2. Balkan savaşlarında’da Balkanlar birleşip Osmanlıya savaş açmış ve kazanmıştır. Balkan savaşlarından da mağlup olan osmanlı, egemenliğine büyük bir darbe almıştır. Babıali Baskını ile iktidarı ele geçiren İttihat ve Terakki Fırkası, devleti yönetmekteydi.


2. Sosyal Durum

Zaten ekonomik ve sosyal olarak harap olan osmanlıda, birde kaybedilen topraklardan gelen göçler ile çok zorlanmıştır. Göçler sonucunda şehir nüfusları artmış, eğitim, barınma gibi sorunlar baş göstermiştir.


3. Osmanlı Kültürel durum

XX. yüzyıl Osmanlı’da ikililik oluşmuştur. Bir tarafta geleneksel, klasik osmanlı varken diğer tarafta da batıdan etkilenmiş bir toplum vardı. Yabancı devletlerin açtığı okullar da osmanlıda kendi kültürünü yaymaya başlamıştır. İttihat ve terakkiciler ikdam ve tanin gazetelerini çıkarmıştır. Muhalifler ise Volkan gazetesini çıkarmışlardır. Tabi ki bu gazeteler 2. Meşrutiyet ile ortaya çıkmıştır, sansür yasağı 2.Meşrutiyet ile kalkmıştır.


4. Ekonomik Durum

Osmanlı’da bu dönemde kapitülasyonlar ve sanayi inkılabı büyük zorluklar yaratmıştır. İlk kez kırım savaşında alınan borç katlanarak devam etmiştir. Osmanlı tüccarları avrupalılar ile baş edemez hale gelmiştir. Hammaddeye osmanlı tüccarlarının verdiklerinden daha çok vererek devlet hammadde sorunu çekmiştir.


Uzayla'da Keşfet!

Bir yanıt yazın