Madalyaları ve ödülleri bol, Einstein gibi büyük fizikçi, 1942-2018 tarihleri arasında yaşamış olan Stephen Hawking astronomiye ilgisi yüzünden astronomla ilgilenmiştir. Astronom, fizikçi, yazar ve kozmologtur. Çocukluğundan beri matematik ve fiziğe olan ilgisi ileride kendisini ünlü bir fizikçi konumuna getirmiş olup astronomiye olan katkıları, farklı bakış açısı yaratması ve ortaya atmış olduğu birçok teorilerden dolayı herkesin geniş çaplı düşünmesini sağlamıştır.
Üniversite yıllarında evren bilim üzerine diğer bir adıyla kozmoloji üzerinde çalışmak için Cambridge’e gitti. Ancak orada evren bilim üzerine çalışma yoktu. Doktora programını tamamladıktan sonra önce araştırma asistanlığı yaptı. Daha sonrasında işinde başarılı olduğu için doçentlik unvanına erişti. Doçentlik yaptığı enstitüden ayrılarak Uygulamalı matematik ve Kurumsal fizik bölümüne geçti. Burada da 6 yıl sonra üstün başarı göstererek profesör oldu. Evrenin temel ilkeleri üzerinde çalışmalar yaptı. Ve sonuç olarak Genel Görelilik Kuramının; Big Bang (büyük patlama) ile başlayıp karadeliklerde son bulduğunu ispatladı. Tabii buda Genel Görelilik Kuramı ile Kuantum Mekaniğinin birleştirilmesi gerektiğini vurgular. Ve durumun böyle olması 1900’lerin en büyük buluşlarından biri olmuştur.
Yaptığı araştırmalar, buluşlar ve ortaya atmış olduğu teoriler ile ilgili birden fazla kitap ortaya çıkarmıştır. Kitapları ünlenmiş olup 30’dan fazla dile çevrilmiştir. İnsanlığa ve hatta evrene katkısı çok büyüktür. Örnek verecek olursak; Ceviz Kabuğundaki Evren ve Zamanın Kısa Tarihi çıkarmış olduğu en bilinen ve en yaygın olan kitaplarıdır. Eğer sizin de Einstein ve Stephen Hawking gibi fizik olsun astronomi olsun ilginiz varsa bu kitaplara göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Stephen Hawking’in Hastalığı Nedir?
ALS hastalığını hiç duydunuz mu? O halde kısaca bu hastalığın tanımını yapalım.
Diğer bir adıyla Amyotrofik lateral skleroz, nadir görülen bir nörolojik hastalıktır. Bu hastalıkta konuşma, yürüme, çiğneme gibi günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayıcı etkenler bulunmaktadır. Biz bu aktivitelere genel bir isim olarak istemli kas hareketleri diyoruz. ALS hastalığında erken belirtilerle kendini gösteren, yavaş yavaş da ilerleyen ve gittikçe daha kötü bir hale bürünen bir form meydana gelmektedir. İşte Stephen Hawking’in de hastalığı budur. Bu hastalık da Stephen Hawking’e 21 yaşında uğramıştır. Sadece beynin nöronlarını sağlam bir halde bırakan hastalık, geriye kalan hayatını tekerlekli sandalyede geçirdi. Öte yandan 1985 yılında gittiği bir ziyarette zatürre kaptığı için nefes borusuna delik açılması gerektiğinden sesini tamamen yitirdi. Geri kalan hayatında hep ailesinden destek alarak tamamladı. 2005 yılında da el kaslarının hareket etme yetisi kayboldu.
Ve 14 Mart 2018 yılında İngiltere’deki evinde huzur içinde öldü.
Uzmanlar hala daha ALS hastalığının tedavisi hakkında araştırma yapıyorlar. Ve şimdiye kadar tedavi bulunmuş değil. Teknolojinin ilerlemesi durumunda önümüzdeki yıllarda belki bulunma ihtimali vardır.
Öneri
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz Ceviz Kabuğundaki Evren ve Zamanın Kısa Tarihi kitaplarını okumanızı ve ayrıca Stephen Hawking’in hayatının anlatıldığı 2014 yılı yapımı olan Her Şeyin Teorisi adlı filmden izleyebilirsiniz.
Uzayla – Kültür Evreni