Sevgili mitoloji severler; Yunan mitolojisinde deniz tanrılarını düşünürken, aklınıza ilk gelen isim kimdir? Tabii ki Poseidon. Ama ondan önce hüküm süren bir Yunan tanrısı (Okeanos) olduğunu biliyor muydunuz? Okeanos’tan bahsediyor olacağız bu yazıda.
Okyanusun derinliklerinden üzerinizde yükselen boğa boynuzları ve vahşi saçları olan büyük bir yarı insan, yarı yılan düşünün. Korkutucu değil mi? Eski Yunanlılar için öyle olmazdı. Bu korkutucu ses çıkaran karakter aslında tüm tanrıların en huzurlu ve nazik ruhlarından biriydi. Tatlı su tanrısı Okeanos (Oceanus), Antik Çağ’da dünyayı kuşattığına inanılan ve geriye doğru akan büyük nehri kontrol ediyordu. Bu nehir, dünyadaki bütün ırmakların, denizlerin, yer altı suları ve derelerin kaynağıydı.
Okeanos aynı zamanda bir Titan’dı ve sırasıyla gökyüzünü ve dünyayı temsil eden Uranüs ve Gaia’nın ilk doğan oğluydu. Oceanos, denizdeki dişi unsuru sembolize eden ve aynı zamanda bir titan olan kız kardeşi Tethys ile birlikte yaşamaktaydı. Yeryüzündeki tüm nehir ve ırmakların Okeanos ve Tethys’den meydana geldiğine inanılır.
İlyada’nın Zeus’un Aldatmacası’nda bir bölümündeki pasajlarda Okeanos ve Tethys için ‘tanrıların ebeveynleri’ olarak bahsedildiği görülmektedir. (Her iki titanın milattan önce yapılmış olan efsanevi mozaiğini Gaziantep’te yer alan Zeugma Mozaik Müzesi’nde görebilirsiniz.) Bir rivayete göre Okeanus ve Tethys o kadar verimliydi ki, doğanın sulu elementlerinin aşırı üretimi sonucu sellere neden olacaktı; bu yüzden, bunun olmasını engellemek için boşanmışlardı.
Fiziksel özelliklerine bakıldığında ilk tasvirlere göre Okeanos belden yukarısı boğa boynuzlu bir adamdı. Belden aşağısı, ise yılan balığı şeklindeydi. Ancak daha sonraki sanat eserleri, aslında normal bir insan vücuduna sahip olduğunu söylemektedir. Bu konu halen bir netliğe kavuşturulmamıştır.
Okeanos, Cronus’un kendi babasını yaraladığı ve diğer Titanlarla birlikte evrenin kontrolünü ele geçirdiği olay olan Uranüs’ün kastrasyonunda yer almadı. Oceanos bu gibi savaşlara katılmayı reddetti ve diğer Titanların aksine, Titanlar ve Titanomachy olarak bilinen Olimpiyatçılar arasındaki savaşa katılmayı da reddedecekti.
3000’den fazla çocuğu olduğu ve savaşlara katılmayı reddettiği için Okeanos için savaşın değil, sevginin tanrısı yorumu da yapılabilir aslında 🙂
Uzayla – Kültür Evreni
Yorumlar (1)
Bir yanıt yazın
Yorum yapmak için giriş yapmalısın.
🤗🤗