2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kullanmış olduğu, tek kullanımlık şifre otomasyonu, döneminin en gelişmiş haberleşme aygıtı: Rotasyonel şifreleme makinesi, diğer bir adıyla enigma.
Enigma, 1. Dünya Savaşı`nın sonlarında bir Alman mühendis tarafından icat edilmiş elektromanyetik rostasyonel şifreleme makinesi olarak tanımlanmakta. Almanlara savaş sırasında kullanıldığı dönemde ulaşılması imkansız sayılan stratejik üstünlüğü veren makine, Sun Tzu`nun Savaş Sanatı`nda bahsettiği gibi “Taktik olmadan strateji, zafere giden en yavaş yoldur.” sözünü gözler önüne seriyor. Bir silahtan, bir askerden, bir tanktan çok daha etkili. Bir silahın çalışmasını engelleyebilir, bir askeri öldürebilir, bir tankın işlevini yerine getirmesini engelleyebilirdiniz. Fakat bir enigma nasıl durdurulabilirdi?
Enigma Nedir?
Enigma, 2. Dünya Savaşı sırasında askeri birlikler arasındaki haberleşmeyi, hareket planlarının aktarımları gibi önemli bilgileri şifreliyordu. Girilen her bir mesaj, tek tek şifreli hâle getirildikten sonra karşı tarafa aktarılırdı. Bu, makinenin temel prensibini ifade ediyordu.
Enigma makinesi kullanılarak yazılan bir metin, yer değiştirme metodu kullanılarak şifrelendikten sonra gönderim sağlanıyordu. Girilen bir harf, kesinlikle çıktı olarak alınamazdı. Makineye girilen harf, başka bir harf ile değiştirilir ve bu şekilde şifreleme sağlanırdı. Makinedeki en önemli işi gerçekleştiren parçalar rotorlardı. Rotorlar, makinenin esas unsurları ve gizeminin kaynağıydı.
Makineye girilen her harf rotora giderek rotorun dönmesini sağlıyor ve harfin başka bir harf ile değişmesi aşaması gerçekleşiyordu. Her harften sonra rotorlar dönme işlemini tamamlıyor ve izledikleri yolu değiştiriyorlardı. Çarkın değişen her pozisyonunda girilen bir harf için bir elektrik hattı yer almaktaydı. Çarkın yenilenen her hareketi sonucu dizide yer alan konum değişiyordu. Bu şekilde bir araya gelen dizgi kümeleri anahtar alanını oluşturuyordu.
Enigmanın daha güçlü kılınması için anahtar alanı genişletildi, çarklarda yer alan sayılar ve harfler arttırıldı. Bu durum, anahtar alanının da günden güne genişlemesini sağladı. Çarkların yenilenen her düzeninde kombinasyon sayısı yani seçim sayısı da değişiyor ve böylece tahmin edilmesi gittikçe imkansızlaşıyordu. Tüm operatörler, anahtar listelerine önceden sahipti. Bu sayede makinenin ve çarkların günlük ayarları yapılıyor, planlamalar gerçekleştiriliyordu. Kullanılan anahtar ayarları ise imha ediliyordu.
Almanlar, makineyi en ufak bir şüphede tüm mekanizmasını baştan sona değiştirebilecek şekilde tasarlamıştı. Bu sayede enigma makinesi gizemini uzun bir süre başarıyla korudu. Zira, karşılarındaki devletler Almanlarda ne aradıklarını dahi bilmiyorlardı.
Almanlar sahip oldukları şifreleme teknolojisi sayesinde her an her yerde bulunarak sürpriz bir şekilde saldırılar gerçekleştirdiler. Enigmanın Alan Turing tarafından kırılması 2. Dünya Savaşı`nın seyrini değiştirdi. Enigmanın kırılması savaşı en az 2 yıl kısalttı ve 14 milyondan fazla canı kurtardı. 2. Dünya Savaşı, enigmanın anahtar alan dağılımında yaşanan sorunlar ve yapılan hatalar olmasaydı çok daha farklı şekillerde sonuçlanabilirdi.
Uzayla – Kültür Evreni
Yorumlar (2)
Bir yanıt yazın
Yorum yapmak için giriş yapmalısın.
Enigma isimli film tavsiye edilir 👍
👍🏻