Gagaları ile sürekli ağaca çekiç gibi vuran ağaçkakanlar, oldukça görkemli görünüşleri ile çoğumuzu etkisi altına almakta.
Kuş türlerinin her biri genellikle farklı özellikleriyle ön plandadır. Örneğin tavus kuşu; renklerinin büyüleyiciliğiyle, ibibik kuşu; eşine olan bağlılığıyla, kırmızı gagalı tukan; gagasının görkemiyle, sinek kuşları; hızlı kanat çırpmasıyla biliniyor. Ağaçkakanlar da gagalama davranışıyla ön plandadır.
Ağaçkakanların bu davranışı sergilemesinde pek çok neden vardır.
Yiyecek Bulmak İçin Gagalarlar
Pek çok canlının farklı tarzda yiyecek arama yolu bulunmakta, ağaçkakanların da kendine özgü bir yöntemi var; gagalamak. Örneğin kel kartallar su yüzeyine alçalarak ayaklarını suya sokar ve bu sayede de balık yakalar.
Larva, karınca veya diğer böcek türlerini avlamak için gagalarlar. En ilginç yanı ise açtıkları deliğe, uzun dillerini kullanarak böceği avlarlar.
Dilleri kendi boyutuna oranla o kadar uzar ki en ücra noktalara ulaşabilir. Ayrıca bu dilleri ağaçkakanların beynini de korumakta.
İletişim Kurmak İçin
Diğer birçok kuşun aksine ağaçkakanlar cıvıldayan bir kuş türü değildir. Bu da onları şarkı söyleyen kuş türlerinin arasına giremediklerini gösterir. Onlar kendine özel seslerini ağaçları gagalayarak çıkarmaktadır. Bu ses, yırtıcı hayvanlar ve rakiplerini korkutmalarına da yardımcı olmakta. Vurma sesi ile eşlerini çekmeye çalışırlar.
Yuva yaparlar
Pek çok kuş evini inşa etmek için dal ve ot toplar fakat ağaçkakanlar toplamaz. Onlar ağacı oyarak yuvalarını kurarlar. Ve bunu yaparken de dışarıdan bize hiçte basit gelmeyecek hareketler yaparlar. Bir ağaçkakan dakikada 100-300 defa darbe vurabilmekte.
Ekstra Bilgi: Bir ağaçkakan ağaç gövdesine pek çok küçük delik açmışsa bu onun yiyecek arama olasılığının daha yüksek olduğunu gösterir.
Güçlü boyun ve gagaları sayesinde günde 10.000 kez bir ağacın gövdesini gagalayabilirler. Ağaçkakanlar yerlerini belli etmek için de gagalarını kullanmaktadır. Bu da otoritelerini göstermek için onlara yardımcı olmaktadır.
Binaların ahşap kısımlarını gagalayarak, endüstriyel şehirleşme için zararlı, doğa için faydalı bir davranış sergilerler.
Kaynaklar: Ornithology, thefactsite
Uzayla – Kültür Evreni
Yorumlar (1)