Antik Mısır’ın Büyüme Dönemi: Firavun II. Ramses

II. Ramses (MÖ 1303 – MÖ 1213), Mısır tarihindeki en güçlü firavunlardan biriydi. Belki de adını en çok duyduğumuz firavunlardan biri. Diğer firavunlardan daha uzun süre hayatta kalan ve hüküm süren Ramses, Usermaatre Setepenre adıyla da anılmaktadır. “Ra’nın seçtiği kişi” anlamına gelen bu ad, onun kişiliği ve yönetimi hakkında şimdiden fikir vermektedir. Keşiflere öncülük etti ve uygarlığını geliştirmeye odaklandı. Bu nedenle II. Ramses’in dönemi fetih, genişleme, inşa etme ve kültür dönemi olarak tanımlandı.


Ramses’in Saltanatı Nasıl Başladı?
Ramsesin firavun olmadan önceki erken yaşamı hakkında çok az şey bilinmekte. Doğum tarihi kesin olmamakla beraber kayıtlara MÖ 1303 olarak geçmiştir. Babası 1. Seti 19. Mısır Hanedanlığı’nın 2. firavunudur. Yaklaşık 24 yaşlarındayken tahta çıktığı tahmin edilen 2. Ramses, ilk olarak gelecekteki kraliçe eşi Nefertari ile evlendi. Nefertari ile II. Ramses’in en az dört oğulları ve iki kızları olduğu bilinmektedir.

Ramses ve Eşi Nefertari

Yenilenme Çağı
Saltanatının ilk yıllarında büyük inşaat projeleri ile Ramses, gücünü göstermek istedi. Kazandığı zaferler ile desteklenen bu yönü Ramsesi’i tarih kayıtlarına adeta kazımıştır. Teb’de yer alan birçok antik tapınak Ramses’in kutsal gücünü onurlandırmak adına yenilendi. Ramses taş işçiliğinde kullanılan sığ taş oyma yöntemini, derin oymalar ile değiştirdi. Yazdıklarının, anlattıklarının, kendisine ait yazılanların sonsuza dek kalacağına emin olmak istedi.

Tarihin Bilinen İlk Barış Anlaşması
Kadeş Savaşı'nı çoğumuz anımsıyoruzdur. Hititlilere karşı gerçekleşen bu savaş, beraberlikle sonuçlanmıştı. Bu durum MÖ 1258'de bilinen ilk barış anlaşmasıyla sonuçlandı.

Geç Bir Ölüm
2. Ramses doksan bir yaşında öldüğünde; bu o dönem uygarlıkları için o kadar geç bir ölümdür ki, halk gözündeki tanrı-kral anlayışı daha da güçlenmişti. O dönem Mısır’da ölüm yaşının 30’u bile göremediği aktarılmaktadır. Bu bilgi ışığında Ramses’in ne kadar uzun yaşamış olduğu çıkarılabilir. Aynı zamanda dönemin boy ortalamasından daha uzun olan Ramses, (En az 1.73 cm olarak bilinmektedir.) diğer Mısır firavunlarından farklı bir noktadaydı. Dikkat çekici ve güçlüydü.


II. Ramses’in Mumyası

Ardındaki İddialar
2. Ramses mezarının bulunması ve yapılan kazılar sonucu ortaya çıkanlarla son yüzyılda bazı tarihçiler tarafından şovmen olarak nitelendirildi. Yaptıklarından daha fazlasını mı aktarmaktaydı? Bunun yanında saltanatına dair kayıtlar, istikrarlı ve refah içerisinde bir yönetim sürdürdüğüne işaret etmektedir. Mezarlarında görülen işçilik ise onun dönemindeki refahı açıklar nitelikte görülmektedir.

Uzayla – Kültür Evreni

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın