Balıklar Suda Boğulabilir mi?

Cevabı direkt istiyorsanız: Cevap evet, balıklar da tıpkı insanlar gibi hayatta kalmak için oksijene ihtiyaç duyar. Bir balığın yüzdüğü su oksijensiz kalırsa, balık suda boğulabilir.

Balıkların hayatta kalabilmesi için kara hayvanları kadar oksijene ihtiyacı vardır. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor: Balıklar gerçekten suda boğulabilir mi? Balık suda boğulabilir. Balıklar için geçerli olan “Boğulma” aslında teknik olarak boğulma değildir. Boğulma, akciğerlerin suyla dolması ve ihtiyaç duyulan oksijenin alınamamasıdır. Balıklar oksijen eksikliğinden ölebilir, ancak bunun için daha uygun bir ifade olarak boğucu denilebilir.

Balıklar da Oksijene İhtiyaç Duyar!

Bir balığın su altında nasıl boğulduğu sorusuna cevap verebilmek için balığın biyolojisi ve anatomisi hakkında biraz bilgi sahibi olmakta fayda var.

Balıklar, insanlar ve diğer memeliler gibi oksijene ihtiyaç duyan organlara sahiptir. Balıkların, hücrelerinin çalışması için oksijene ihtiyaç duyan kalpleri ve beyinleri vardır . Kalp, oksijenli kanı balığın vücuduna pompalayarak beyne oksijen getirir. Balıkların da insanlar gibi böbrekleri ve karaciğerleri vardır, bu da atık maddeleri ve yağları parçalamaya yardımcı olur.

Balığın İç Organları:

  • Böbrek
  • Mide
  • Yüzme kesesi
  • Yumurtalık
  • Bağırsak
  • İdrar torbası
  • Kalp
  • Karaciğer
  • Dalak
  • Pankreas
  • Beyin
Balık anatomisi - Balıklar

Karaciğer, eski kan hücrelerinin yok edilmesinde önemli bir rol üstlenir ve yeni kan hücrelerinin oluşmasını sağlayarak balığın vücudunun oksijen almaya devam etmesini sağlar. Balığın omuriliği, her omurgalıda olduğu gibi tüm vücudun yapısını sağlar. Balığın omurgası aynı zamanda vücut hakkındaki bilgileri beyne iletmeye ve omurga boyunca uzanan bir sinir ağı ve sinir kökleri aracılığıyla beyinden vücudun geri kalanına sinyaller taşımaya hizmet eder.

Bir balığın organlarından birine, sudaki konumlarını kontrol etmelerine yardımcı olan yüzme kesesi denir. Yüzme kesesi, balığın nötr yüzdürmeyi sürdürmesine ve sudaki konumlarını korumasına yardımcı olmak için gazla dolar. Ancak tüm balıkların yüzme kesesi yoktur. Yüzme kesesi olmayan balıkların sudaki konumlarını korumak için yüzmeye devam etmeleri gerekebilir, yoksa dibe batarlar.

Balığın Solungaçları Nasıl Çalışır?

Okuduğunuz gibi, balıkların vücutları, insanlarla ortak birçok organa sahiptir ve bunların tümü oksijene ihtiyaç duyar. Ancak insanlardan farklı olarak balıkların akciğerleri yoktur. Peki, balıkların vücutları oksijene ihtiyaç duyduğu halde akciğerleri yoksa oksijenlerini nasıl alırlar? Balığın oksijeni balığın solungaçlarından gelir . Solungaçlar, epitel olarak bilinen hücre gruplarından oluşur. Epitel, arterler tarafından oksijeni giderilmiş kan iletilir ve su epitel zar boyunca hareket ederken, suda çözünen oksijen damarlar ve kan damarları tarafından emilir. Karbondioksit hücre solunumu ile üretilmektedir, bu süre içinde serbest bırakılır.

Birçok balığın vücutlarının her iki yanında birbirine bağlı hücre sütunlarından oluşan dört solungaç vardır . Farklı balıklar suyu solungaçları üzerinden farklı şekillerde iterler. Balıklar sıklıkla solungaçlarının üzerine oturan deri kanatçıklarını genişleterek suyu solungaçlarının üzerine iterler. Balıklar bunu yapmak için ağızlarını açıp kapatırlar. Ağız tabanının aşağı indirilmesi, deri fleplerinin genişlemesine ve suyun içeri girmesine neden olur. Ağızlarını kapattıklarında, su solungaçların içinde tutulur ve oksijen dışarı çekilir. Su daha sonra operculum olarak bilinen bir açıklıktan dışarı atılır.

“Hiçbir insan, ne kadar büyük ya da güçlü olursa olsun, bir balık kadar özgür olmamıştır.” 

John Ruskin

Suda çözünen oksijen seviyesi, havadaki oksijen partiküllerinin sayısından çok daha düşüktür. Hava, milyonda yaklaşık 210.000 parça oksijen veya genel olarak yaklaşık %21 oksijendir. Buna karşılık, su, milyonda yaklaşık 4-8 ​​parça oksijene sahiptir. Sudaki oksijen içeriği havadakinden çok daha düşük olduğundan, balığın solungaçlarının yüzey alanının, ona yeterli oksijen kaynağı sağlamak için oldukça büyük olması gerekir. Balıkların sıcak kanlı değil, soğuk kanlı olmaları, daha az oksijene ihtiyaç duydukları anlamına gelir, bu da solungaçların ihtiyaç duyduğu geniş yüzey alanını telafi etmeye yardımcı olur. Soğuk kanlı hayvanlar, sıcak kanlı hayvanlardan daha yavaş bir metabolizmaya sahiptir ve bu nedenle daha az oksijene ihtiyaç duyarlar.

Balıklar
Görsel, Pixabay

Işınlar ve köpekbalıkları gibi kıkırdaklı balıklar olan bazı balıkların vücutlarının her iki yanında genellikle beş solungaç yarığı bulunur. Bu solungaç yarıkları, yapısını korumasına yardımcı olan kıkırdaklı bir solungaç kemeri tarafından desteklenir. Çoğu köpekbalığı türü, sürekli ileri yüzerek yaptıkları solungaçlarına su zorlayarak nefes almaya ihtiyaç duyar.

Tuzlu su balıkları da fazla sodyumu vücutlarından atabilecek bir mekanizmaya sahip olmalıdır. Bunun nedeni, oksijen ve karbondioksit alışverişi için gereken büyük miktarda kanın hipertonik, tuzlu suya maruz kalmasıdır. Tatlı su balıkları bunun tam tersini yapmalı, fazladan su atarak vücutlarındaki sodyum seviyesini uygun şekilde yüksek tutmalıdırlar. Balıklar, vücutlarındaki tuz dengesini düzenlemeye ve homeostazı korumaya yardımcı olan klorür hücrelerine sahiptir.

Balıklar Su Altında Nasıl Boğulur?

Balıkların yaşamak için oksijene ihtiyaç duymaları, birkaç farklı şekilde boğulabilecekleri anlamına gelir. Bir balığı sudan çıkarmak, solungaçlarıyla havadan oksijen çekemediği için doğal olarak boğulmasına neden olur. Bir balığın su altında nasıl boğulduğuna gelince, bu birkaç şekilde olabilir.

Tıpkı bizim gibi balıklar da nefes aldıklarında karbondioksiti dışarı atarlar. Karbondioksitin biriktiği ve suda yeterince taze oksijenin çözülmediği bir bölgedeyseler ölebilirler. Bunun doğada sık görülmesi olası değildir (bir havuzdaki çok fazla bitki oksijen seviyelerini bozabilir ve balıkları öldürebilir), ancak akvaryumlarda veya tanklarda suyu yeterince sık döndürmeyen balıklar kolayca ölebilir. Oksijen, yüzeyden suya çözülür, ancak bir tankın yüzey alanı boyut olarak sınırlıdır. Bu nedenle, oksijeni giderilmiş suyu tekrar oksijenle doldurulabileceği yüzeye getirmek için tanklarda hava pompaları kullanılır.

Bir balığın solungaçları hasar görürse, nefes alamayacak ve boğulma olasılığını artıracaktır. Diğer yırtıcı deniz canlılarının saldırıları veya nitratlar veya amonyak gibi bileşiklerin kimyasal hasarları nedeniyle solungaç hasarı meydana gelebilir.

Bir balığın su altında boğulmasının başka bir yolu daha var. Suyu solungaçlarından itmek için ileriye doğru yüzen, ram havalandırmasına güvenen balık türleri, artık suda yüzemezlerse ölebilir. Balık sıkışırsa veya suda geri çekilirse boğulur. Köpekbalıklarını avlayanlar bazen onları kıyıya geri çekerek boğar.

Yani balıklar gerçekten boğulma yeteneğine sahip olmasalar da oksijen eksikliğinden ölebilirler. Evde herhangi bir balığınız varsa veya herhangi bir balık almayı planlıyorsanız bunu unutmayın.

Kaynak: Sciencetrends

Uzayla – Kültür Evreni

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın