Maksimum hayal gücü ve minimum miktarlarla pazarlama yapmak ve hatta insanların hafızalarında uzun yıllar yer edecek nitelikte reklamlar tasarlamak mümkün mü? Gerilla pazarlamanın sonsuz olanakları kullanılıyorsa cevap evet.
Jay Conrad Levinson´ın Berkeley Üniversitesindeki pazarlama dersleri sırasında kaleme aldığı aynı isimli kitaptan doğan Gerilla Pazarlama kavramı, günümüzün en etkili stratejilerinden birini oluşturuyor. 1984 yılında Levinson`ın öğrencilerine bu kavramı iyi şekilde açıklayacak bir kaynak bulamamasının sonucu olarak ortaya çıkan eser, reklamcılık tarihinde bir çığır açmış ve hatta dünyanın en bilinen markalarının dahi kullandığı bir yöntem haline gelmiş durumda.
Gerilla Pazarlama ve Klasik Pazarlama Arasındaki Fark Ne?
Düşük maliyetli faaliyetler ile yüksek kazançlar ve maksimum tanınırlığa ulaşma fikri gerilla pazarlamanın klasik pazarlamadan en farklı yönü olarak tanımlanıyor. Klasik pazarlamada olduğu gibi gerilla pazarlamada da kazancın arttırılması ve daha geniş tüketici kitlelerine ulaşılması ortak olsa da gerilla pazarlamada daha önce yapılmamış olanın hayal gücüyle birleştirilmesi bu yöntemin perspektif farkını ortaya koyuyor.
Gerilla Pazarlama Örneklerine Nerelerde Rastlıyoruz?
Gerilla pazarlamanın hayal gücü tabanlı sınırsız dünyası aklınıza gelebilecek her yerde olabilir. Sosyal medyada, reklam panolarında, sokaklarda, caddelerde, alışveriş merkezlerinde, parklarda, banklarda, dükkanlarda, otoparklarda, yürüyen merdivenlerde, metro duraklarında ve daha pek çok yerde gerilla pazarlamaya rastlamış olmalısınız. Günlük hayatta yüzlerce ve hatta binlerce insanın ortak kullanımına açık bu alanlarda yapılan reklam çalışmaları minimum maliyet ile maksimum kişiye ulaşma ve etkileme noktasında son derece başarılı.
Gerilla pazarlamada grafitilerin kullanımı da oldukça yaygındır. Öyle ki dünyanın en bilindik restoran zincirlerinden biri olan Mc Donald`s gerilla pazarlamayı kullanarak bir yaya geçidini patates kutusu şeklinde boyamış ve oldukça yaratıcı bir işe imza atmıştır. Otobüslerde ve duvarlarda kullanılan boyamalar, kısa sürede çok sayıda kişiye ulaşma noktasında kullanılan eğlenceli ve etkileyici yöntemlerden bir diğeridir.
İnsanı ve insanın sahip olduğu yaratıcı zekayı hayal gücüyle birleştirerek her geçen gün daha fazla sayıda kişiyi etkisi altına alan gerilla pazarlama yöntemleri, gelişen ve globalleşen dünyamızın farklı köşelerinde daha uzun yıllar etkisini gösterecek gibi görünüyor.
Uzayla – Kültür Evreni