Kurumsal Reklam Nedir?
Bir işletmenin kendisi hakkında olumlu bir izlenim oluşturmak için yaptığı reklamlardır. Kuruluşun yaptıkları faaliyetleri, yerini, topluma yararlarını ve güvenirliğini göstermek için kendisi hakkında bilgi vermeyi veya hatırlatmayı hedefleyen reklam türüdür. Bu reklam türünde kuruluş, ürünlerinden ya da hizmetlerinden bahsedemez. Kurumsal reklamlar kâr amacı olmayan bir saygınlık kazanma çalışmalarıdır. Bu tür reklamlar büyüyerek işletmelerin hedeflediği gruba erişebilmek için kullandıkları en çok kullanılan iletişim kampanyaları haline gelmiştir.
Kurumsal Reklamın Amaçları
Kurumsal reklamlarda birtakım hedefler doğrultusunda reklamlar uygulanmaktadır. Bu amaçlar şunlardır; (Sabuncuoğlu, 2008,s:24-25)
- Şirketin imajını güçlendirmek
- Açık, net ve doğru bilgiler veren bir şirket imajı oluşturmak,
- Şirketin güncel görünümünü ortaya koymak,
- Şirketin, ekonomisinin geneliyle bir bütün olduğunu sergilemek,
- Personeli motive etmek,
- Şirketin endüstride önde olduğunu kanıtlamak,
- Birtakım ürünlerin şirket ile bütünleştiğini gözler önüne sermek,
- Şirketin basındaki olumsuz imajını silmek,
- Yeni bir isim veya yapısal değişimi açıklamak,
- Başarılı ve yetenekli işgücünü işletmeye çekmek,
- İşletme aleyhine açılan kampanyalara cevap vermek
Kurumsal Reklamların Çeşitleri
1) Kurumsal İmaj Reklamı
Bu reklamlardaki hedef, kurumsal kimliğin zihinlere yerleşmesi amacıyla olumlu algı oluşturmak için yapılan iletişim çalışmalarıdır. Kurumun hedef kitlesinin dikkatini çekerek beğenmesini sağlamak, pazarındaki yerini artırmak, olumlu izlenim oluşturmak, kendisini hatırlatmak ve dikkat çekmek için yapılan iletişim faaliyetleridir.
2) Şemsiye Reklam
Bir kuruluşun ismiyle, piyasaya sürülen ürün ve hizmetlerdir. Şirket ismi süper bir marka ismi olur. Hedef kitle tüketiciler veya müşterilerdir.
3) Yatırımcı Ve Mali İlişkiler (Performans) Reklamı
Kurumun güncel maddi durumuyla geleceğe yönelik finansal durumu öngörüleridir. Doğrudan mali sektöre yöneliktir ve yatırımcıların ilgisini çekmeyi hedefler. Çünkü, büyük miktarlarda yatırımlar yapan yatırımcılar için, şirketlerin sağlam finansal durumları öncelikli olarak aranan bir şarttır.
4) Kamu Hizmet Reklamı
Hedef kitlede farkındalık oluşturma, toplumun konuya bakışını değiştirme, kamu yararı ve refahına yönelik yapılan hizmetleri duyurmak için yapılmaktadır. Kâr amacı gütmeyen kuruluşları destekler. Yer ve zaman, basın tarafından kamuya bedava sunulur.
5) Sosyal Sorumluluk Reklamı
Bir işletmenin ya da bir bireyin, kendi çıkarını düşünmeden, toplum sorunlarını çözmek amacıyla toplum yararına yaptığı çalışmalardır. İnsanları o an ve bilinçaltlarında sürekli etki altında tutmayı amaçlar. İnsanların kendilerine ve çevreye karşı daha duyarlı ve bilinçli olması için yapılır.
6) Karşı Reklam
Belirli bir ürüne veya hizmete karşı yapılan reklamlardır.
7) Düzeltici Reklam
Abartılmış iddialar düzeltici reklamın asıl hedefidir. Aldatmayı veya yanlışı düzeltmek amacıyla düzenleyen yetkililerce böyle reklamlar yaptırılır. Aldatıcı reklamlara karşı halkı bilgilendirmek gereklidir.
8) Savunucu (Mesele) Reklam
Tartışmalı konularda işletmenin fikrini belirterek anlaşma sağlamaya çalışmasıdır. Kamusal sorun ya da konulara ilişkin olarak kurumun duruşudur.
9) Sıralama Reklamı
Kuruluşun, hedef kitlenin olumlu duygulara sahip olduğu bir nedenle birlikte olmaya çalışmasıdır. Kuruluş hakkında olumlu kanaatin oluşması amaçlanır.
10) Kriz İletişimi Reklamları
Beklenmeyen durumlarda ortaya çıkan ve hızla müdahale edilmesi zorunlu olan özel bir durumdur. Kurumun hedeflerini tehdit eder ve ayakta kalmasını tehlikeye sokar.
11) Yeniden Yapılanma Ve Şirket Satışları/Birleşmeleri Reklamı
Güçlü kurum zayıf kurumdan büyük oranlarda hisse aldıkları zaman uygulanan reklamlardır.
Kurumsal Reklamın Tarihsel Gelişimi
1908 yılında ilk kurumsal reklam haziran ayında yayımlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı’na kadar reklam, küçük, düzensiz olarak kullanılmaktaydı. 1949 yılında İngiltere’de ilk kez kurumsal reklamcılık yapılmıştır. 1960’larda ise amaç asıl olarak iyi niyeti vurgulamaktı. 1970’lere kadar genellikle işletmelerin ad veya yönetim değişikliklerini, işletmelerin birleşme kararlarını ve işletmeleri tanıtan diğer bilgileri hedef kitleye bildirmek amacıyla kullanılmaktaydı. 1970’li yıllarda kurumsal reklamcılık yayılmıştır. Kuruluşların sorumluluklarını gözler önüne sürmek ve daha iyi izlenim bırakmak amacıyla toplumsal içerikli reklamlar yapılmaya başlanmıştır. 1980’lerdeyse insanları bilgilendiren, olaylara dayanan ve insanları ikna etmeye çalışan reklamların gelişim dönemidir. 1990’lardaysa kuruluşlar, stratejik amaç ve hedeflerine odaklanmışlardır.
Kaynak
- Ayla OKAY – Aydemir OKAY: Halkla İlişkiler Kavram Strateji ve Uygulamaları – DER YAYINLARI – 2018
- KURUMSAL REKLAM VE MİZAH – Melek HANCI – AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 56 Temmuz – Ağustos 2016 Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi – Kırgız – Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat / KIRGIZİSTAN
- Sosyal Sorumluluk Nedir?