Satürn’ün Gizemli Uydusu Mimas

Güneş sistemimizdeki gezegenlerin uyduları arasında tuhaf görüntüsüyle dikkat çeken Mimas, Satürn’ün en küçük uydularından birisidir (en büyüğü Titan). Ayrıca Satürn’e en yakın konumdaki uydudur. İlk olarak 1789’da İngiliz astronom William Herschel tarafından gözlemlendi. Uyduyu, o dönemin en büyük teleskopunu kullanarak keşfetti.


128 km (80 mil) genişliğinde ve 9 km (6 mil) derinliğinde devasa bir kratere sahiptir. Bu krater güneş sistemimizdeki en büyük kraterler arasında bulunmaktadır. Kraterin adı da Herschel krateridir. 1980’de Voyager 1, Mimas’ı net bir şekilde görüntüleyerek binlerce kratere sahip olan uyduyu ilk defa görebildik.

Voyager 1 Mimas görüntüsü
Voyager 1, Mimas’ın 550.000 km’den görüntüsü, Kaynak: Nasa

Star Wars’un yayımlanmasından üç yıl sonra çekilen görüntüler, Mimas’ı Deat Star (Ölüm Yıldızı) adındaki savaş istasyonuna benzetilmiştir. Voyager 1’in ardından 1981’de Voyager 2 keşiflere başladı. Satürn’e yolculuğunda pek çok keşifte bulundu.

Satürn’ün halkalarındaki boşlukları temizleyen uydular, özellikle Mimas; halkalardaki en büyük boşluklardan birini temizlemekle sorumluydu. Peki Mimas diğer kraterlerin aksine neden bu kadar çok kratere sahip?

Mimas

Cassini-Huygens uzay aracı, Satürn’ün yörüngesine girmesi için tasarlandı ve 1997’de göreve başladı. 19 yıl görev yapan uzay aracı, Mimas’a yaptığı yolculuklarda bilim adamlarına birçok bilgi verdi. Yaklaşık 100 km çapa sahip olan Mimas, kabaca küresel bir şekle sahiptir. Herschel kraterini yaratan olayda, Mimas’a çarpan şey oldukça sert çarpmıştır, neredeyse uyduyu parçalayacak kadar.

Keşiflere göre Mimas, Satürn’ün yörüngesinde sallanıyor. Bu da bize Mimas’ın yapısında bazı şeylerin doğru gitmediğini gösteriyor. Diğer uydu Titan’da düşünüldüğü gibi Mimas’da da derinlerinde dev bir okyanus olabilir. Bu nedenle de beraberinde yaşam olasılığını getirmektedir.

Cassini uzay aracı, Mimas’da ani sıcaklık değişimleri olduğunu keşfetti. Bilim insanları, Satürn’ün manyetosferinden gelen bombardımanların uydunun yörüngesini etkilediğini tahmin ediyorlar.

Kaynaklar: https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/mimas/in-depth/

Uzayla – Kültür Evreni

Bir yanıt yazın